MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Jövőre kezdődhetnek a földmunkák a Pakson

Jövőre kezdődhetnek a földmunkák a Pakson

index.hu • fotó: hirma.hu

A létesítési engedély megérkezése előtt, 2021 elején elkezdődhetnek a Paks II. atomerőmű földmunkái.

Ehhez az Európai Bizottság (EB) megadta hozzájárulását - tájékoztatta az MTI-t Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks 2 projekttel kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendelet tervezett módosítását. Süli János szerint az uniós döntés alátámasztja, hogy a magyar kormány az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően kívánja módosítani a nukleáris biztonsági szabályzatot.

A miniszter arra is emlékeztetett: a tervezett hazai jogszabály-módosítás nem jelent enyhítést. Az előírásokat, követelményeket nem módosítja, a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak. A módosítás egyedüli célja, hogy a paksi telephelyen az előkészítő földmunkák korábban megkezdődhessenek, így biztosítottak legyenek a folyamatos munkavégzés feltételei.

Az új atomerőmű létesítési engedélykérelmét 2020. június 30-ig nyújtja be a Paks II Zrt. a hatóságnak. Ezt követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, és ha nem lesz hiba a műszaki tervekben, három hónapos elbírálás után, jövő év elején kezdődhetnek a földmunkák.

A FŐÉPÜLET ÉPÍTÉSÉHEZ A TÁRSASÁG AZ ENGEDÉLYT VÁRHATÓAN 2021. SZEPTEMBERBEN KAPJA MEG.

Az előkészítő szakaszban 8 millió köbméter földet kell megmozgatni, 2570 méter résfalat kell építeni, és a teljes területet meg kell szilárdítani. Mindez a talaj szerkezetétől függően 18-26 hónapot vesz igénybe.

Süli János hozzátette: a Brüsszel által is jóváhagyott módosítás alapján az engedélyes Paks II. Zrt. a földmunkák engedélyezési eljárását csak három hónappal azt követően kezdheti meg, hogy a létesítési engedély iránti kérelmet benyújtották hatóságnak. Ezalatt ugyanis az Országos Atomenergia Hivatal értékelni tudja az atomerőművi blokkokra vonatkozó létesítési engedélykérelem alapvető építési sajátosságait, illetve a nukleáris biztonsági előírások alapján azok kapcsolódását a terület-előkészítési munkákhoz.

Süli János elismételte, hogy meglátása szerint a magyar kormány felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújulók mellett hosszú távon épít az atomenergiára, hiszen ennek köszönhetően áprilisban már több alkalommal is meghaladta a nyolcvan százalékot a szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés hazai részaránya.