MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A halhatatlanság „receptjét” kutatja

A halhatatlanság „receptjét” kutatja

hvg.hu

A most 12 éves Laurent Simons nyolcévesen szerzett érettségit, utána pedig elektrotechnikát tanult.

Egy 12 éves belga–holland csodagyerek a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen (LMU) folytatja tanulmányait. Laurent Simons tavaly nyáron szerzett főiskolai diplomát Eindhovenben, és nemrég fejezett be egy két hónapos gyakornoki programot a müncheni egyetem fizika karán és a Max Planck Intézet kvantumoptikai kutatóközpontjában.

A kutatókat a gyakornoki program során meglepte a szokatlan látogató. „Hirtelen ott állt előttük egy tizenegy éves fiú, és mindent akart tudni a munkájukról” – fogalmazott az intézmény szóvivője az MTI szerint. Az immár 12 éves Laurent azonban nem mindennapi kisfiú. Már nyolcévesen leérettségizett, majd Eindhovenben elektrotechnikát tanult gyorsított tempóban.

A müncheni egyetemen az Attoworld nemzetközi kutatócsoporttal közösen dolgozott a világ egyik legerősebb lézerén egy úttörő projektben. Azoknak a legapróbb nyomoknak az észlelésén dolgoztak, melyeket a szöveti tumorok a vérkeringésben hátra hagynak. „A gép már a legkorábbi stádiumban képes észlelni a bélrák nyomait a vérmintában” – magyarázta Laurent. Ez hozzásegíti őt legfőbb céljához: életeket akar menteni.