MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
A gazdagokat megadóztatná, a 18 éveseket pedig 20 ezer euróval segítené az indulásban

A gazdagokat megadóztatná, a 18 éveseket pedig 20 ezer euróval segítené az indulásban

telex.hu / Pál Tamás / fotó: hirnavigator.hu

Minden spanyol fiatal számára elérhető lenne, függetlenül a gazdasági körülményektől.

Spanyolország baloldali munkaügyi minisztere, Yolanda Díaz azzal a programmal kampányol a közelgő parlamenti választás előtt, hogy 20 ezer eurót (aktuális árfolyammal számolva 7,6 millió forintot) adnának az ország összes 18 éves fiataljának, amit aztán továbbtanulásra, önképzésre vagy vállalkozásalapításra költhetnének – írja a Guardian.

 A miniszter szerint a program nagyjából 10 milliárd euróba kerülne évente, amelyet a gazdagok megadóztatásával teremtenének elő. „Arról van szó, hogy a fiataloknak legyen jövőjük, esélyt adjunk nekik a tanulásra vagy vállalkozás indítására anélkül, hogy ez a családjuktól vagy a vezetéknevüktől függne. Ezért azt javasoljuk, hogy a fiatalok 18 éves korukban kapjanak 20 ezer eurót, hogy fejlődhessenek, akár tanulással, akár vállalkozás indításával. Ez a tét július 23-án” – mondta Díaz egy szerdai sajtótájékoztatón Madridban.

A miniszter megerősítette, hogy az „egyetemes örökségnek” nevezett program minden spanyol fiatal számára elérhető lenne, függetlenül a gazdasági körülményektől, és az évi 3 millió eurónál többet keresők megadóztatásából finanszíroznák. Becslése szerint ez a spanyol GDP 0,8 százalékába kerülne.

Díaz javaslata a saját politikai térfelén sem aratott osztatlan sikert, Nadia Calviño, a szocialisták vezette kormánykoalíció gazdasági minisztere megkérdőjelezte, hogy ez a politika hogyan működne a gyakorlatban. „Bárki, aki azt javasolja, hogy mindenféle korlátozás nélkül adjunk támogatásokat vagy segélyeket, annak meg kell magyaráznia, hogyan finanszíroznánk ezt, mert az elkövetkező években felelős költségvetési politikát kell folytatnunk” – mondta Calviño az Onda Cero rádióban.

Spanyolországban július 23-án előrehozott választást tartanak, miután május végén a kormányzó baloldali koalíció súlyos vereséget szenvedett a helyhatósági választásokon. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a tartományok és nagyvárosok többségét elvesztette az ellenzéki jobbközép Néppárttal (PP) szemben, ahogy a velük kormányzó radikális baloldali Unidas Podemos is veszített a népszerűségéből. A szélsőjobboldali Vox viszont megduplázta a tartományi parlamenti képviselői számát, és várhatóan a PP-vel koalícióban alakíthatnak majd kormányt.