MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A forróság miatt a légkondi mindent visz

A forróság miatt a légkondi mindent visz

444.hu • fotó: washingtonpost.com

Légkondi-válság tört ki Észak-Amerikában, eddig sosem tapasztalt hőséggel kellett szembenézni.

Sokan az elveiket feladva állnak sorba hűtőberendezésekért olyan városokban, ahol korábban fel sem merült, hogy légkondizni kellene. De a felmelegedés már idén új életmódra kényszerítette a lakosokat.

Szinte egész júliusban rekordhőmérsékletet mértek Kanadában és az USA északi területein.

Portlandben több egymást követő napon is 46 fok volt,
Idahóban két hétig 36 fokot mértek,
A kanadai (!!!) Alberta államban napokig 32 fok volt, miközben egy átlagos nyáron nincs melegebb 20-nál.

Ott, ahol a mesterségesen hűtött szoba idegen koncepció, ezek a hőmérsékletek rendesen átalakítják a lakosság mindennapjait. Nyaranként a régió eddig a hőség elől északra menekülő turistákból élt, de most már az északiak számára sincs menekvés. A légkondicionált hotelek egyre zsúfoltabbak, és a boltokban fogynak a hűtőberendezések.

A globális felmelegedés már eddig is jelentős változásokat hozott Észak-Amerikában. Hat év alatt, az USA legkevésbé légkondicionált részén, Seattle-ben, több mint 10 százalékot nőtt a légkondis házak száma. Portlandben ez az érték kétszeresére nőtt 2000 óta.

A régió meteorológusai szerint a felmelegedés jelentősen meg fogja változtatni a régió gazdasági funkcióit is.

„Seattle-re eddig azért voltunk büszkék, mert megvolt benne minden ami Kaliforniában, a hőség és a víz hiánya nélkül” – nyilatkozta Matthew Klingle, Seattle környezeti történelmének kutatója. Elmondása szerint a város üzleti vonzásába mindig is beletartozott a kellemes időjárás, amire ezentúl nem lehet biztosan számítani. (Washington Post)