MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A cseresznye jótékony hatásai

A cseresznye jótékony hatásai

hirstart.hu

Május-június hónapokban folyamatosan lehet frissen érett cseresznyét találni a piacokon.

A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs ilyentájt. A csodaszép, piros, fekete, sárgás szemeket ebben az időszakban lehet leginkább élvezni! Merthogy nemcsak finomak, de vitaminokat, ásványi anyagokat és hasznos növényi vegyületeket is tartalmaznak. Rengeteg fajtája van, melyek érési ideje közt több hetes a csúszás, ennek is köszönhető, hogy május-június hónapokban folyamatosan lehet frissen érett cseresznyét találni a piacokon. S ami miatt nagyon is megéri fogyasztani…

1. Magas tápanyagtartalom
A cseresznye csonthéjas gyümölcs, amely többféle méretben, színben és ízben kapható. Ízvilága a fanyarabb és a rendkívül édes, tehát magas gyümölcscukrot tartalmazó skálán mozog. Színük a sárgától a mélyfeketés-vörösig változhat. Abban viszont az összes változata megegyezik: rendkívül táplálóak és tele vannak rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Egy csésze (154 gramm) édes, nyers, magozott cseresznye a következőket tartalmazza:

Kalória: 97
Fehérje: 2 gramm
szénhidrát: 25 gramm
Rost: 3 gramm
C-vitamin: a napi szükséglet 18%-a
Kálium: a napi szükséglet 10%-a
Réz: a napi szükséglet 5%-a
Mangán: a napi szükséglet 5%-a

Ezek a tápanyagok, különösen a rost, a C-vitamin és a kálium, sok szempontból jót tesznek az egészségnek. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének megőrzéséhez, míg a kálium szükséges a megfelelő izomösszehúzódáshoz, az idegrendszer egészséges működéséhez, a vérnyomás szabályozásához és sok más kritikus testi folyamathoz. A cseresznye emellett jó rostforrás, amely segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat és elősegíti a bélműködés normális folyamatait. A fentieken kívül kiváló B-vitamin, magnézium és K-vitamin forrás is.

2. Antioxidánsokban és gyulladásgátló vegyületekben gazdag
A cseresznyében található növényi vegyületek magas koncentrációja felelős a fogyasztáshoz kapcsolódó számos további előnyért. Minden cseresznye tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, ezek mennyisége fajtánként változhat. A magas antioxidáns tartalom segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt, ami számos krónikus betegségtől megóv és megakadályozza az öregedés folyamatainak korai megjelenését. A cseresznye különösen magas polifenolokban, a növényi vegyszerek nagy csoportjában, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosodást, csökkentik a gyulladást és javítják az általános egészségi állapotot. A polifenolokban gazdag étrend számos krónikus betegség ellen védhet, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a szellemi hanyatlást és bizonyos rákos megbetegedéseket. A csonthéjas gyümölcsök karotinoid pigmenteket is tartalmaznak, például béta-karotint, ami a szem és a bőr egészségének megőrzéséhez fontos.

3. Elősegíti a regenerációt
Kutatások azt mutatják, hogy a cseresznyében található gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek segíthetnek enyhíteni a testmozgás okozta izomfájdalmat, -károsodást és -gyulladást. Azt találták, hogy a cseresznyelé és -koncentrátum felgyorsítja az izmok felépülését, csökkenti az edzés által kiváltott izomfájdalmakat, és megakadályozza az izomtömeg csökkenését állóképességi sportolóknál. Ezenkívül arra is találtak bizonyítékokat, hogy a cseresznyefélék javíthatják a sportteljesítményt. Egy 27 futót vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi 480 mg őrölt cseresznyét fogyasztottak 10 napon keresztül félmaraton előtt, átlagosan 13%-kal gyorsabbak voltak a versenyen, és kevesebb izomfájdalmat tapasztaltak, mint a placebo csoportba tartozók. Egy 20 aktív nő bevonásával végzett tanulmány pedig azt állapította meg, hogy azok, akik 8 napon keresztül naponta kétszer 60 ml cseresznyelevet ittak, gyorsabban regenerálódtak, és kevésbé voltak izomsérüléseik, izomfájdalmaik az ismételt sprint gyakorlatok elvégzése után, mint a placebo csoportban.

4. Jótékony hatással van a szív egészségére
Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyümölcsökben gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A cseresznye különösen előnyös ebből a szempontból, mivel tápanyagban és olyan vegyületekben gazdag, amelyekről ismert, hogy támogatják a szív egészségét. Fogyasztása segít eltávolítani a felesleges nátriumot a szervezetből, szabályozva a vérnyomást. Gazdag polifenol antioxidánsokban, köztük antocianinokban, flavonolokban és katekinekben, amelyek szintén a szív egészségének megőrzésében játszanak szerepet, illetve védenek a sejtkárosodástól, gyulladásos folyamatoktól. Egy 84 158 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a polifenolok – különösen az antocianinok, flavonolok és katechinek – magasabb bevitele 5 év alatt jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

5. Javítja az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit
Erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a cseresznye csökkentheti az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit, egy olyan típusú ízületi gyulladást, melyet a húgysav felszaporodása okoz, és ami extrém duzzanatot és fájdalmat okozhat az ízületekben. Egy 10 nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy 2 adag cseresznye elfogyasztását követően 5 órával mérséklődött a gyulladást jelző marker C-reaktív protein (CRP) szintje, és jelentősen alacsonyabb lett a húgysavszint. Egy másik, 633 köszvényes ember bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy azok, akik 2 napon túl friss cseresznyét ettek, 35%-kal kevesebb köszvényes rohamot kaptak, mint azok, akik nem fogyasztották a gyümölcsöt. Ezenkívül a tanulmány feltárta, hogy ha a cseresznye bevitelét allopurinollal kombinálták, a köszvényes rohamok 75%-kal kisebb valószínűséggel fordultak elő, mint azokban az időszakokban, amikor sem cseresznyét, sem allopurinolt (a vér magas húgysavszintjének csökkentérésre használt gyógyszer) nem fogyasztottak.

6. Javítja az alvás minőségét

Alvást elősegítő hatása a gyümölcsben lévő növényi vegyületek magas koncentrációjának tulajdonítható. Ezenkívül a cseresznye melatonint tartalmaz, ami segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusát. Egy 20 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik 7 napon keresztül cseresznyelé-koncentrátumot ittak, jelentősen megnövekedett melatoninszintet, alvásidőt és alvásminőséget tapasztaltak. Hasonlóképpen, egy 2 hetes, álmatlanságban szenvedő idősebb felnőtteken végzett tanulmány azt találta, hogy 1 csésze (240 ml) cseresznyelé lefekvés előtti elfogyasztása 84 perccel megnövelte az alvásidőt.

Fogyaszd naponta, míg frissen hozzájutsz!
A cseresznye sokoldalú és hihetetlenül finom gyümölcs. Mind az édes, mind a fanyar fajták sok ételhez jól passzolnak. Ráadásul a szárított cseresznye, a cseresznyepor és a cseresznyelé szezonon túl is elérhetőek. Amíg viszont frisszen is vásárolható, fogyaszd snackként, facsard a levét, tedd salátákhoz, házi fagylalthoz, használd fel gyümölcsös süteményekhez, smoothie-khoz. Egyetlen dologra érdemes odafigyelni! Frissen, nagy mennyiséget fogyasztva okozhat kellemetlen puffadást, hascsikarást, de mivel amúgy is magas a szénhidrát tartalma, inkább többször és pici adagokban ajánlott megenni.