MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A 17 éves pilóta egyedül repülte körbe a Földet

A 17 éves pilóta egyedül repülte körbe a Földet

telex.hu

Két Guinness-rekordot is bezsebelt a17 éves pilóta.

Két Guinness-rekordot is megdöntött az a 17 éves brit–belga pilóta, aki egyedül körberepülte a Földet. Mack Rutherford a világ legfiatalabb pilótája lett, akinek ez sikerült. A másik, amiért bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, az az, hogy mindezt egy speciálisan kialakított, ultrakönnyű repülőgéppel teljesítette – írja a CNN. A címeket egyébként nővérétől, a 19 éves Zara Rutherfordtól happolta el, aki idén januárban repülte körbe a Földet.

Mack Rutherford még csak 16 éves volt, mikor útnak indult március 23-án a bolgár fővárosból, Szófiából. A fiatal pilóta a felszállás után a Földközi-tenger felé vette az irányt, majd a Szaharán keresztül repült tovább a Közel-Keletre, onnan pedig Kelet-Ázsiába. Az út utolsó szakaszát az Egyesült Államokon, Kanadán és Mexikón keresztül tette meg, majd visszatért Európába, ahol Szófiában szállt le a napokban.

Mack Rutherford útja során 52 országot és öt kontinenst érintett a speciálisan erre az útra készített ultrakönnyű, Shark típusú repülőgépével. A CNN azt írja, hogy Mack 15 évesen szerezte meg a pilótaengedélyét, és mikor látta, hogy nővérének sikerül körberepülnie a Földet, azt gondolta, hogy ő is belevág ebbe.

Rutherford a CNN-nek azt mondta, hogy mikor Japánból repült az Egyesült Államok felé, az erős szél miatt kénytelen volt leszállni egy szigetre a Csendes-óceán északi részén. A 17 éves pilóta azt mesélte, hogy különösképpen nem aggódott, aznap vacsorára evett néhány Oreót, és egy kis kunyhóban húzta meg magát.