MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
4,5 millió forinttal lakókat csalogat egy amerikai város

4,5 millió forinttal lakókat csalogat egy amerikai város

roadster.hu

Tízezer dollárt fizetnek annak, aki kivesz egy lakást, és tizenötezret annak, aki vásárol vagy felújít eggyet.

Valószínűleg nem az Államok legfestőibb helye ez a tipikus amerikai kisváros, de talán érdemes elgondolkodni az ajánlatán. Ugyanis a Kansas államban található 127 ezer fős városban elindult a Choose Topeka, azaz Válaszd Topekát elnevezésű kísérleti program – írja a CNN.

A krumplitermesztésben erős Shawnee megyei településen a gazdasági fejlesztéssel foglalkozó csoportok és a helyi munkáltatói alap adja össze a pénzt a kezdeményezésre, melynek lényege, hogy tízezer dollárt fizetnek annak, aki kivesz egy lakást a városban, és tizenötezret annak, aki megvásárol vagy felújít egy házat Topekában.

Az első körben mintegy negyven-hatvan új topekai lakcímkártyát osztanak ki. A város jövendőbeli lakóinak a költözést követően egy évvel fizetik ki a pénzt, amit egyébként bármilyen, költözéssel járó költségre felhasználhatnak.

Egy egy vagy két hálószobás lakásnál négy-hét ezer, három-négy hálószobás esetén pedig tíz-tizenhat ezer dolláros költséggel kell kalkulálni, az ár természetesen függ az ingatlan lokációjától is.

A Kansas-folyó és a Shawnee-tó közelében található Topeka leghíresebb látnivalója az ismert kaszkadőr, Evel Knievel életének és munkásságának emléket állító múzeum, illetve az 1903-ban átadott, kilencvenhárom méter magas Kansas State Capitol épülete.