MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A friss ivóvíznél nincs jobb

A friss ivóvíznél nincs jobb

Takács Zsuzsa

Egészséges és olcsó. A tiszta ivóvíznél nincs jobb, és elég, ha megnyitjuk a csapot, máris olthatjuk a szomjunkat.

Miért van az, hogy ami könnyen elérhető és magától értetődő, kevésbé értékeljük? Miért vásárolunk ásványvizet, amikor rendelkezésünkre áll a csapvíz? Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. térségünk meghatározó közszolgáltatója, beruházásaival sokat tett azért, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben elérhető legyen mindenki számára a tiszta ivóvíz. ARTIM ANDRÁSNÉ, vezérigazgató hosszú évek óta irányítja a szakmai munkát, amelynek hátterét a műszaki-technológiai, infrastrukturális fejlesztések sora teremtette meg. Újra időszerű a szlogen: „Csapvíz: bármikor megengedheted!”

Az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. a térségben 51 településen végez ivóvíz-szolgáltatást. Stratégiai közszolgáltató Tolna megyében és a települési önkormányzatok visszajelzései megerősítik: a helyiek elégedettek a szolgáltatással, jól döntöttek, amikor az önkormányzati víziközmű-rendszerhez csatlakoztak.
Artim Andrásné vezérigazgató fontosnak tartja, hogy megbízható közszolgáltatást nyújtanak a települések számára, és sokat tesznek azért, hogy az ivóvízfogyasztást népszerűsítsék a lakosság körében. Ennek jegyében csatlakoztak a 2021-ben indított kampányhoz: – A csapvíz finom, egészséges és sokkal olcsóbb, mint a boltban vásárolható ásványvizek. A megszokás persze nagy úr, néhányan ódzkodnak a csapvíztől, mert megszokták az ásványvizek aromáját, de a tiszta ivóvíznél nincs jobb. Ezt foglalja magába a szlogen is: „Csapvíz: bármikor megengedheted!”

,

Mindezt a szokások megváltoztatásán túl jelentős beruházások alapozták meg. Stratégiai lépésnek számított például Szekszárd új vízbázisának kiépítése, ezzel hosszú távra megoldódott ez a probléma a térségben. A város életében kiemelkedő beruházási munkában nem csak szakmai résztvevőként volt jelen az E.R.Ö.V Víziközmű Zrt., hanem jelenleg is a szekszárdi ivóvíz- és szennyvíz-rendszer üzemeltetőjeként dolgozik. A vezérigazgató hangsúlyozza: az új ivóvízbázis lehetővé teszi, hogy összetételében kifogástalan, szennyeződéstől mentes, friss, egészséges ivóvizet ihatnak a szekszárdiak. Szerencsére nincsenek egyedül, a települések visszajelzése alapján az önkormányzati víziközmű szolgáltató megyeszerte megfelelő színvonalon látja el a városok, falvak lakosságát és közületeit.
A hálózat és a műszaki-technológiai háttér fejlesztése mellett folyamatosan végzi a vezetékek korszerűsítését. Együttműködnek és segítik a helyi önkormányzatokat az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításában, a pályázatok szakmai támogatásában.

Legutóbb 2021 nyarán Harcon zárult az ivóvízminőség-javító beruházás, 2022 évben, pedig Diósberény, Szakadát településeken a KEHOP keretében megvalósuló projekt. Jelenleg is zajlik a Kölesd–Kistormás-Borjád települések ivóvíz-minőség-javító beruházása, a tervek szerint ez tavasszal zárul majd. Ezzel párhuzamosan tervezési fázisban Miszlán is indul egy hasonló beruházás, ami szintén az ott élők ivóvíz-ellátását hivatott javítani a jövőben.

A pályázó települések körét tekintve legfontosabb kritérium, hogy milyen komponensek találhatók a hálózatba kerülő mélyfuratú kutak vizében. A minőséget meghatározó anyagok jelenlétét és mennyiségét vizsgálják, ez az arzén, vas, mangán, bór, nitrit, ammónium. Az említett településeken nem működött víztisztító technológia, vas-mangántalanító, illetve ammóniummentesítő technológia, ezeket kell kiépíteni. A program keretében, ha szükséges, megtörténik a víztermelő kutak felújítása, továbbá víztározó medencék felújítása.
A teljes beruházási összeg körülbelül húsz százaléka a hálózat korszerűsítésére fordítható, vagyis az elavult csöveket is kicserélik, ezenkívül a teljes hálózat tisztítása is megtörténik. Ennek során a csövekben lerakódott biofilmréteg eltávolításra kerül.

Sokan talán nem is tudják, Magyarországon sokkal jobb a kinyerhető víz minősége, mint számos más országban, vagyis szerencsések vagyunk. Azon településeken, ahol határérték feletti szennyezés tapasztalható, már megtörtént, vagy éppen folyamatban van a vízkezelési technológia kiépítése. Nagyon kevés, és periférikus lakott hely maradt ki ebből. Artim Andrásné még egy szempontot említ: „a csapvízfogyasztással kevesebb pet-palackra van szükség, így végeredményben a környezetvédelem ügyét is segítjük.” T.Zs.