MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Zöld tojást tojó tyúkok

Zöld tojást tojó tyúkok

nlc.hu nyomán, fotó: aceh.tribunnews.com

Zöld sárgájú tojásokat tojnak a tyúkok egy indiai farmon.

Egy impresszionista költő sem írhatta volna szebben: a zöld sárgájú tojások az elmúlt napokban sokakat rabul ejtettek. Amikor az első képek kiszivárogtak a biológia e rendkívüli csodájáról, az interneten rengetegen hirtelen szakavatott állatorvossá válva állapították meg, hogy a felvétel és a hír is hazugság, valaki azzal szórakozik, hogy zöldre festi a tojást a képen.

Erre a zöld tojást tojó tyúkok gazdája, az indiai Ak Shihabudheen nevű farmer Malappuramból készített egy újabb felvételt, ami immár egy videó, és az látható rajta, ahogy a gazda egyből feltöri a tyúkból frissen kijövő tojást, ami valóban zöld. Ráadásul sötétzöld, szóval a dolgot még a fényszögre és a napszak árnyalatára sem lehet fogni.

„Kilenc hónapja láttuk először a zöld tojásokat. Először nagyon meglepődtünk, a tojásokat nem is mertük elfogyasztani. Majd elkülönítettük azokat a tyúkokat, amelyek a zöld tojásokat tojták, de a többiek is ugyanúgy átálltak a zöld tojásokra” – mondta el az újságíróknak Ak Shihabudheen. Végül megették a tojásokat, ám a családban szerencsére senkinek sem lett baja. Az ízük olyan volt, mint bármelyik másik tojásé – állították.

Az indiai és a nemzetközi sajtót igencsak foglalkoztató jelenség következtében az indiai Kerala Állatorvosi Egyetem szakértői a farmra látogattak, megvizsgálták a tyúkokat, a tojásokból pedig mintát vettek, majd elvitték az egyetemi laborba. Itt arra jutottak, hogy nagy valószínűséggel a tyúkoknak adott táp a felelős a szokatlan tojássárga elszíneződésért.

Erre a gazda elmondta, ő ebben viszont kételkedik, mert semmi különöset, csak rizst, kókusz olajos takarmányt és organikus konyhai hulladékot adnak a tyúkoknak. Ettől függetlenül ő maga is kíváncsian várja a tesz eredményét, hogy mi áll pontosan a bizarr tojások létrejöttének hátterében.