Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Zajos hőszivattyúk a szomszédban

Zajos hőszivattyúk a szomszédban

sokszinuvidek.24.hu

Egyre többen váltják ki a fosszilis tüzelőanyagokat használó fűtési rendszerüket hőszivattyúkkal.

A berendezés jellemzően egy kültéri és egy beltéri egységből áll, a kültéri egység a levegőből, a talajból vagy a vízből nyert energiát használja fel és azt továbbítja a beltéri egységhez. Csakhogy a hőszivattyúk működése azonban sok esetben komoly zajjal jár, ami megkeserítheti a szomszédban lakók életét, írta az Economx.

A lap cikke szerint egyre többen panaszkodnak arra, hogy a zaj ellehetetleníti az éjszakai pihenésüket. A probléma már annyira kiterjedt, hogy külön csoport is foglalkozik vele a Facebookon Hangos hőszivattyú a szomszédban néven. Az egyik tag például arról ír, hogy alsó szomszédként kénytelen hallgatni a 12 kW teljesítményű kültéri egység hangos zúgását, a szomszédja pedig azt közölte vele, hogy őt nem érdekli ez a probléma, ezért már egy zajelnyelő fal építését tervezi.

A bejegyzések alapján az is kifejezetten jellemző, hogy a nem szakszerűen elvégzett telepítés miatt alakul ki nagyobb zaj vagy a sértett fél úgy ítéli meg, hogy lett volna lehetőség olyan helyre is telepíteni a kültéri egységet, ahol az ő nyugalmát sem zavarta volna meg a berendezés.

De akkor mi a megoldás?
Izsák Orsolya szomszédjogi kérdésekre specializálódott ügyvéd szerint ezekben az esetekben klasszikus birtokháborítási ügyekről van szó, amikor a tulajdonhoz való jog korlátozása áll fenn, mivel a saját ingatlannak a rendeltetésszerű használata nem biztosított, ami miatt jogorvoslatért lehet fordulni a bírósághoz.

Mint fogalmazott, ennek keretében azt is kérhetjük a perben, hogy kötelezzék az adott tulajdonost vagy építtetőt, hogy a hőszivattyút távolítsa el. Emellett kérvényezhető az is, hogy cseréljék ki a hőszivattyút egy kevésbé zavaró modellre vagy hogy mérsékeljék a berendezés használatát.

A problémánkkal egy éven belül az adott település jegyzőjéhez lehet fordulni, akinek a döntésével szemben van helye jogorvoslatnak a bíróságon. Izsák Orsolya azonban jellemzően azt szokta javasolni, hogy kezdjék az ügyet egyenesen a bíróságon és mindig vonjanak be egy szakértőt, aki meg tudja állapítani, hogy a zaj a jogszabályban meghatározott határértéken belül van-e vagy már túllép rajta, írja az Exonomx.

A birtokvédelem mellett egy másik lehetőség a szomszédjogi igény érvényesítése, aminek keretében arra lehet hivatkozni, hogy a szomszédba telepített zajos hőszivattyú értékcsökkenést okoz az ingatlanban. Ebben az esetben az okozott kár összegének a megfizetésére kötelezheti a bíróság a hőszivattyút telepítő szomszédot.

A jogász tapasztalata szerint a hőszivattyú által okozott zajártalom kapcsán hathatós jogorvoslati eszközök állnak rendelkezésre, az azonban valóban nem mindegy, hogy hogyan érvényesítjük az érdekeinket, jellemzően inkább ebből adódhatnak a problémák, olvasható a cikkben.