MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Vörös, fehér vagy rozé? Melyik okozza a legkínzóbb másnapot?

Vörös, fehér vagy rozé? Melyik okozza a legkínzóbb másnapot?

termeszeti.hu

A vörösborral kell a leginkább vigyázni.

Az érzés, amikor ébredés után úgy érezzük magunkat, mint akin átment az úthenger, aztán berakták a mosógépbe. Nem, most nem a hétfő reggelre gondolunk, hanem a jól, illetve túl jól sikerült esték utáni reggelekre, arra a bizonyos más napra.

Na de mitől is függ tulajdonképpen, hogy melyik típusú alkoholtól érezzük magunkat a legcudarabbul? Nyilván a bevitt mennyiség nem elhanyagolható szempont, ám ausztrál kutatók utánajártak, ezen felül mi is lehet a bűnös.

Egészen konkrétan a különböző borfajtákat vizsgálták és kiderítették, hogy a fermentációs folyamat során létrejövő melléktermékek mennyisége a válasz a kérdésre. Minél több van belőlük, annál sötétebb a bor színe, tehát a vörösborral kell a leginkább vigyázni.

Természetesen nem minden ettől függ, hiszen talán mindenkinek okozott már kellemetlen reggelt valamilyen igen világos, ha csak nem teljesen áttetsző ital (ó, te átkozott gin!). Sok egyéb körülmény is befolyásolja a helyzetet, többek között az is, hogy az adott szervezet milyen gyorsan bontja le az alkoholt. No és persze a mennyiség.

Ha mégis kicsit túlzásba estünk, sok-sok vízzel kárpótoljuk a testünket, hogy a nemkívánatos anyagok minél gyorsabban távozhassanak, így növelve a tűrhető másnap esélyét!