MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Vízbe jutva akár napokig fertőzhet a koronavírus

Vízbe jutva akár napokig fertőzhet a koronavírus

hvg.hu

A megfelelő víztisztítás a koronavírus-járvány feltérképezése és megfékezése szempontjából is kulcsszerepet játszik.

Bár ilyen fertőzésről még nem tud senki, környezetmérnök kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a SARS-CoV-2 vírus vízben napokig is fertőzhet, és onnan a levegőbe is juthat a vírus.

A megfelelő víztisztítás nem csak a környezetvédelem, de a koronavírus-járvány feltérképezése és megfékezése szempontjából is kulcsszerepet játszik. A kaliforniai egyetem környezetmérnök kutatói arra figyelmeztetnek, hogy COVID-19 járványért felelős SARS-CoV-2 vírus a szennyvízbe és az ivóvízbe kerülve napokig, de akár tovább is fertőzhet. Az, hogy hatékonyan kiszűrjük a vízből a vírust, már csak azért is kulcsfontosságú, mert ahogy arra a kutatók is rámutatnak az Environmental Science: Water Research & Technologyban megjelent munkájukban, a vírus mikroszkopikus méretű cseppek és aeroszol formájában a levegő kerülhet. Bár egyelőre nem tudunk ilyen megfertőződésről a koronavírus kapcsán, a SARS-járvány alatt 2003-ban Hongkongban okozott csoportos fertőződést szennyvízszivárgás.

A napokban a Nature is beszámolt arról, hogy egy tucat kutatócsoport dolgozik azon, hogy a leghatékonyabban feltérképezzék és nyomon kövessék a szennyvíz vizsgálata révén a koronavírus terjedését: a vízből a vírus jeleit már a fertőzést követően, akár a tünetek megjelenése előtt ki lehet mutatni. Ez pedig különösen fontos, ha valahol például nincs lehetőség a tömeges tesztelésre.

A tudomány jelenlegi állása szerint a legtöbb koronavírust a meglévő vízkezelő-eljárások vélhetően hatékonyan elpusztítják az ivó- és a szennyvízben egyaránt, azonban a kutatók felhívják arra is a figyelmet, hogy minél sürgősebben vizsgálni kell, hogy a mostani SARS-CoV-2 vírus kapcsán ezek mennyire hatékonyak. Kiemelik, hogy a kórházakban szükség lenne külön eljárásokra is az onnan távozó víz kezelésére és rámutatnak arra, hogy a megfelelő infrastruktúra és a hatékony vízkezelés hiánya miatt a fejlődő országokban a járvány ebből kifolyólag jóval nagyobb számú megfertőződést okozhat. A kutatók nemzetközi összefogást sürgetnek, hogy pontosan tudjuk, hogyan lehet a leghatékonyabban kiszűrni és elpusztítani a vízbe kerülő vírust.