Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Visszafelé pöröghetnek a villanyórák

Visszafelé pöröghetnek a villanyórák

agroforum.hu / Zima Szabolcs

Sok háztartás működését tenné gazdaságosabbá, olcsóbbá, már akár 2024. január 1-től.

A háztartások rezsicsökkentésének viszonylag egyszerű, és tömegesen elterjeszthető módja lehetne, ha a magyar lakosság napelemeket szereltethetne a lakásai erkélyeire. Az efféle minirendszerek használatát azonban a magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételeik szerint nem engedik meg.

A g7.hu cikke szerint a kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek olyan termékek, amelyek a konnektorba dughatók, és amennyiben süt a nap, egy saját átalakítón (mikroinverteren) keresztül áramot táplálnak a lakás hálózatába. A termék egyszerű modulokból áll, megvásárolható a műszaki boltokban (sőt akár a diszkontláncokban), és nem kell a telepítéséhez szakember.

A névleges teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, ami a hűtő, fagyasztó, villanybojler, légkondi, wifirouter működtetését teheti olcsóbbá. Idehaza azért tilos az alkalmazásuk, mert biztonsági és technológiai kérdéseket vet fel, ezért aki áramtermelő készüléket dug a konnektorba, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

Németországban nem ilyen szőrös szívűek a hatóságok, a „Balkonsolarok”, vagyis erkélynapelemek egyszerű műszaki cikkeknek számítanak, és két regisztráció után be lehet őket dugni a konnektorba (legfeljebb speciális dugaljt kérnek hozzájuk).

A németek már ott tartanak ezen a téren, hogy a villanyóráik hamarosan legálisan visszafelé is pöröghetnek, éppen az erkélynapelemek termelése révén. Egy új törvénytervezet tartalmaz egy erre vonatkozó szabályozást, ami kétségkívül sok háztartás működését tenné gazdaságosabbá, olcsóbbá, már akár 2024. január 1-től. Ha ehhez új villanyóra szükséges, akkor annak a beszerelését 4 hónapon belül végzik el.

A szövetségi kormányzat szerint jelenleg 200 ezer új erkélynapelemet szerelnek fel évente Németországban. Ezek eddig 600 watt névleges teljesítményűek lehettek, a határt azonban az új szabályozás 800 wattra emelné fel.