MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Villanykörte és a sikeres lehallgatás

Villanykörte és a sikeres lehallgatás

hvg.hu

Ha ég a villany, bárkit le lehet hallgatni.

Az izraeli Ben-Gurion Egyetem és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint egy szenzorral felszerelt távcső segítségével bárkit meg lehet figyelni, ha a szobában működik egy villanykörte.

Az okoseszközök elterjedésének köszönhetően talán soha nem volt akkora lehetősége a hackereknek valaki lehallgatására, mint napjainkban. Az okostelefonok, laptopok, viselhető eszközök, okostelevíziók vagy épp okoshangszórók mind lehetőséget adnak erre, ám a jelek szerint nemcsak ezek miatt kell(ene) aggódnunk.

A Forbes beszámolója szerint az izraeli Ben-Gurion Egyetem, valamint a szintén izraeli Weizmann Tudományos Intézet kiberbiztonsági kutatói megállapították: még csak okoseszköz sem kell ahhoz, hogy valaki beszélgetésébe belehallgassanak. Ehhez elegendő egy mezei villanykörte is.

A szakemberek egy elektro-optikai szenzorral ellátott távcsövet használtak a megfigyelésre. Ha tiszta a rálátás a villanykörtére, és a szobában valaki beszél, képesek azt akár 25 méteres távolságból is lehallgatni. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a beszédhang által keltett rezgések a villanykörtét is megrezegtetik, a fény pedig ennek hatására megváltozik. Ezt szabad szemmel képtelenség érzékelni, de egy megfelelő érzékenységre állított szenzor már észreveszi a változást.

A kutatók ezt a rezgést, illetve a fény változását figyelik meg. A szenzor rögzíti az adatokat, majd továbbítja a Lamphone nevű algoritmusnak, amely az analóg jelből digitálisat farag, így valós időben lehet hallani azt, mit beszélnek az adott szobában.

Persze a lehallgatás sikeressége több tényezőn is múlik. Ilyen például az, hogy mennyire áll közel a célszemély a villanykörtéhez, illetve felé fordult-e, vagy esetleg épp az ellenkező irányba néz beszéd közben. Ettől függetlenül viszont tény: a technológia létezik, és távolról használható.