Tam_Bau
MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Vigyázzunk a sünökre a tavaszi kertrendezés idején

Vigyázzunk a sünökre a tavaszi kertrendezés idején

zoozoo.hu, Fotó: Pixabay

Semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket.

Mielőtt nekiugrunk a tavaszi kertrendezésnek, legyünk elővigyázatosak és ellenőrizzük, nem bújkálnak-e tüskés barátaink a kertünkben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden tavasszal felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét a sünök védelmére, idén sincs ez másképpen.

Mint az MME közleményében olvasható, az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.

A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem a szerszám nyelével, majd kesztyűs kézzel fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

Mint írják, különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat.

A közlemény szerint amennyiben a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük nevelgetni őket, ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.

A természetvédők szerint a gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha nincs lehetőség a munkálatok halasztására, érdemes alternatív búvóhelyet kialakítani a közelben vagy mesterséges „süngarázst” beszerezni, amelybe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.