Tam_Bau
MENÜ
2024. június 15.
Jolán, Vid
Vigyázó szemek

Vigyázó szemek

termeszeti.hu

Az indiai faluban nincsenek ajtók a házakon, mert itt – állítólag – ismeretlen fogalom a bűnözés.

Bombay városától 300 km-re keletre, a távoli Shani Shingnapur falujában az ott élők nem őrzik az értékeiket. Senki sem zárja az autót vagy a motort. A boltosok a kasszát éjszakára a nyitott fiókban hagyják, az asszonyok ékszereiket egyszerű dobozokba teszik. A házakban nincsenek ajtók, csak egy fa ajtókeret, amelyre egy függönyt akasztanak, hogy a magánéletet védjék.

Ilyen erővel bír a hit, a falubéliek ugyanis azt képzelik, hogy az ő égi őrük, Shani, az őrült indulatairól ismert bosszúálló hindu isten megvédi őket a tolvajoktól. A hiedelem szerint, ha valaki bármit ellop innen, az keservesen megfizet a bűnért.

A legenda szerint több száz évvel ezelőtt egy esőzésekkel, áradásokkal teli időszak után egy fekete követ találtak a falut átszelő folyó partján. Amikor a helyiek megérintették a követ, az vérezni kezdett. Egy éjjel a falu vezetőjének álmában megjelent Shani és azt mondta, hogy a kő ő maga. Arra utasította a lakosokat, hogy tartsák ott a követ, hogy ő megvédhesse az embereket. Azonban nyitott helyre kell tenni, hogy mindenhova beláthasson.

A következő napon a lakosok a követ egy száraz területre vonszolták és egy tető nélküli helyre állították a falu közepén, valamint azt is elhatározták, hogy az ajtókat és zárakat száműzik a házakból. Mivel az isten maga figyeli őket, nincs szükségük ilyen fajta védelemre.

Az évek alatt a legenda terebélyesre nőtt, számos történetet szőttek köré, például tolvajokról, akik egész éjjel bolyongtak a faluban, de nem tudtak kitalálni, vagy egy olyan helybeliről, aki ajtót szereltetett fel a házára, majd másnap autóbaleset áldozata lett.

Az 1990-es évekig csendesen teltek itt a napok, de miután egy filmben megjelent a település, a turisták özönleni kezdtek ide. Közben kiderült az is, hogy a bűnözésmentes imázs nem teljesen igaz.

Ez újságíró vizsgálódott a rendőrösön, ahol 6 év alatt 46 bűnügyet jegyzetek le, ebből 11 lopás volt. Érkeztek jelentések zsebtolvajlásról is, és 2010-ban nagyobb értékek eltulajdonítása is nyilvánosságra került.

Shani Shingnapurban sok minden változik. Amikor egy bankfiók nyílt 2011-ben a településen, plexiből készült ajtót kapott, tisztelve a település tradícióit, de ugyanakkor egy távirányítható elektromágneses zárral látták el, vigyázva a pénzre. Számos helyi hotel tesz fel olyan tolóajtókat, amelyek visszacsúsznak a falba, így azt az illúziót keltik, mintha nem lenne ajtó a házon, de közben van. Sőt, a templomban is egy biztonsági rendszeren kell a belépőnek átmennie, az adományok dobozát pedig zárva tartják.

A templom és a falu lakói, akiknek megélhetése a turizmustól függ, próbálják a falu hírnevét fenntartani, egyre kevesebb sikerrel.

Forrás: www.amusingplanet.com