MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Veszélyben a csokoládé

Veszélyben a csokoládé

hirklikk.hu • fotó: portfolio.hu

A klímaváltozás hamarosan zavarokat okozhat a világ kávé- és csokoládé-ellátásában.

A kakaó – és így a csokoládé – a klímaváltozás által leginkább fenyegetett termények, élelmiszerek közé tartozik, amihez az előállítás nagy földrajzi koncentrációja is hozzájárul: a nyugat-afrikai Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének mintegy kétharmadát.

Ezekben az országokban az éghajlatváltozás hatásait ráadásul súlyosbítja az erdőirtás, ami önmagában is kedvezőtlenül hat a csapadékviszonyokra, és megkönnyíti a sivatag terjeszkedését. Az elefántcsontparti kormány igyekszik küzdeni az erdőirtás ellen, az a cél, az évtized végére az ország területének ötödét erdő borítsa. A műholdas adatok azonban azt mutatják, hogy továbbra is évről-évre nagy területen vágják ki a fákat – írja a G7.

A kormány ezért most azzal próbálkozik, hogy a magánszektorral összefogva – másfél milliárd dollár tőkét bevonva – segítse a károsodott erdők helyreállítását és az élelmiszer-termelés növelését. Bár ezek gyakran ellentétes szempontok, pont a kakaóbab-termesztés mutatja, hogy az utóbbi erőltetése végső soron minden szempontból káros: az elmúlt évtizedekben világszerte több millió hektár erdőt irtottak ki kakaóültetvények létesítése érdekében, ám az említett káros hatások csökkentik a terméshozamot.

Elefántcsontparton sok millióan élnek a mezőgazdaságból, amely a Világbank adatai szerint 2020-ban a gazdasági teljesítmény ötödét adta.

A klímaváltozás általános trendjei miatt egyébként valószínűleg akkor is változtatni kell majd a kakaótermesztés módszerein, ha az erdőtelepítési, illetve -helyreállítási program sikerrel jár.