Tam_Bau
MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Változatok télikertre

Változatok télikertre

sunwoodtelikert.hu

Manapság már nem számít újdonságnak, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is a tehetősebb réteg kényelmét szolgálta.

Mivel nehéz a köztudatban elterjedt dolgokat megváltoztatni, ezért jelenleg a „lakó-télikert” kifejezést használjuk, de az igazán szép és pontos behatárolás a naptérszoba lenne. A „másképp gondolkodás” nem csak a különleges elnevezéseinkből adódik, hanem a vállalkozásunk egész víziója e köré épült. Erről majd később, most ismerkedjünk meg a lakótélikert, azaz a naptérszoba fogalmával.

Manapság már nem számít újdonságnak, hiszen már évszázadokkal ezelőtt is a tehetősebb réteg kényelmét szolgálta. Az elmúlt években ismét felkapott lett a télikert, ami ma már sokkal modernebb kivitelben készül, és még inkább az emberek jólétét szolgálja.

A háztulajdonosok nagy része még mindig azért építtet lakó-télikertet, hogy élvezhesse a természet közelségét, mindezt a házukban megszokott komfort lehetőségekkel párosítva. Ez nem meglepő, hiszen az ember korábban a természetben élt, és a mai napig a természet nyújtja számára az életben maradáshoz szükséges feltételeket. Pozitív hatásait számos kutatás alátámasztja. A beáramló napfény bizonyítottan hangulatjavító hatású, amit nyugtató színű növényekkel tudunk még fokozni. A legjobb dolog, amit a jó közérzetünkért tehetünk, hogy helyet foglalunk a naptérszobánkban, iszunk egy finom teát, és a természet közelségét kihasználva töltődünk fel energiával.

A természetes fény melegsége és a növények adta friss oxigén termelése mellett más hasznos funkciói is vannak az építménynek. Energetikai szempontból számos előnnyel rendelkezik, hiszen az üvegfelületei beengedik a napfényt és a nap energiáit, ami a téli időszakban csökkenti a fűtési költségeket. Lakótérként mint naptérszoba, hőszabályzóként is funkcionál, amit az ügyfél igényei szerint alakítunk ki. Ahány ház, annyi féle télikert. Nem lehet általánosságban beszélni a kivitelezési munkálatokról, hiszen ez számos technikai tényezőtől függ. Ilyen lehet például a területen uralkodó időjárási viszonyok, mint például a tájolásból meghatározható benapozási órák száma, a szélteher, a hóteher, a ház alapanyaga és más egyéb szempontok.

A télikert típusai

A télikerteket két típusra bontjuk. Lehet három évszakos és négy évszakos. Értelemszerűen a négy évszakos az év minden napján használható, ezeket nevezzük lakó-télikertnek. A lakás bármelyik helyiségét el tudjuk helyezni a lakó-télikertben, legyen szó a hálószobáról vagy a nappaliról. Ez a legjobb választás azok számára, akik a csillagos ég alatt szeretnének aludni. A három-évszakos télikerteket általában kora tavasztól a tél beálltáig tudják komfortosan használni. A téli időszak elvesztésével szemben, van előnye is a lakó-télikerttel szemben. A kialakításának és a keret nélküli üvegeknek köszönhetően, olyan kilátás élményt nyújt, amivel semmi nem tudja felvenni a versenyt. A nagy üvegfelületeken keresztül tökéletesen lehet élvezni a panorámát. Ráadásul az eltolható üvegfalak biztosítják legjobban a nagy felületek gyors nyithatóságát és zárását, az éppen aktuális időjárásnak megfelelően.

A naptérszobák egy másik fő előnye, hogy a rendszer komfortossága fokozható. A felépítmények árnyékoló rendszerekkel is bővíthetők, az ügyfelek igénye alapján. Emellett, eltolható rovarháló rendszer is kialakítható, továbbá egyes esetekben a tetőárnyékolás is elérhető. Egy profi cég esetében a megfelelő üveghasználat is kulcskérdés. A tetőüveg például nem készülhet normál üvegből, ott mindenképpen kívülről multifunkcionális napvédő, és alulról pedig biztonsági üveget kell használni. A minőségi végeredmény csak minőségi alapanyagokkal érhető el!

A Brit szigeteken mindig élen jártak az újdonságok meghonosításában. Így történt ez a télikert esetében is, ahol már a palotákhoz is építettek télikertet. Ez mindig a kornak megfelelő stílusban készült, ezért nem volt ritka, hogy klasszikus vagy a díszes neogótikus stílusban épült.

Viktoriánus és nyeregtetős télikertek

Egy klasszikus télikert rendszer viktoriánus jellegű megjelenést sugall, ezért olyan díszítőelemei vannak, amelyek erre a stílusra jellemzők. A nyeregtetős kialakítás mellett, a leggyakrabban alkalmazott fél-nyeregtetős lakó-télikerteket választják a megrendelőink. Köszönhető a jól kidolgozott rendszernek, a magas műszaki tartalomnak és szép megjelenésnek. Könnyen illeszthető különböző stílusú házakhoz, és meglévő teraszok beépítéséhez. Funkciójából adódóan más fontos dolgokat is képvisel. Az általunk forgalmazott Ultraframe Classic tetőrendszer szellőző rendszerekkel van ellátva, ami úgynevezett belső légköri nyomásra indul meg, tehát nem mozgatja semmilyen motor. A rendszer megfelelő szabályozásának köszönhetően 60%-os páratartalomig véd a penészedés és gombásodás ellen. Állandó légcsere történik úgy, hogy semmilyen mechanikai mozgatás nincs.

Minimalista újdonságok

A minimalista stílusú lakó-télikertek, horizontális és vertikális vonalvezetése ultramodern letisztult megjelenést sugall. Rejtett csatornarendszerrel és a lapos üvegtetős szerkezettel rendelkezik. Formáját tekintve, kontúrjai egy dobozhoz hasonlítanak, ezért nem ritka, hogy „minimalista doboz télikertnek” is nevezik. A modern formájából adódóan, szinte kihagyhatatlan eleme az „új vonalas” XXI. századot képviselt lakóépületeknek. A legmagasabb műszaki tartalom is erre lett igazítva, gondolok a 3 rétegű üvegezéssel ellátott emelő toló ajtórendszerekre, ami kompatibilis a Zip árnyékoló rendszerekkel. Ellentmondásosnak tűnhet, de a műemlékhez, vagy műemlék jellegű épületekhez is építhetők ezek a rendszerek az Európai Unió területén. Ezek a télikertek ugyanúgy az épület részévé válnak, mint más esetben, de jól láthatóan eltérő formával rendelkeznek.