MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Úszó aknák akadályozzák a Duna torkolatánál a gabonaszállítást

Úszó aknák akadályozzák a Duna torkolatánál a gabonaszállítást

agroforum.hu

„Fennáll a veszélye annak, hogy felrobbantják a Fekete-tengeren közlekedő hajókat”.

Az ukrán határőrök a múlt héten lezártak több hajózási útvonalat a Duna torkolatánál a Fekete-tengeren sodródó aknák miatt – közölte az APK-Inform elemzőcég munkatársa. Közben az orosz búzaexport ára emelkedett a múlt héten.

A múlt héten az ukrán Izmail és Reni dunai kikötők maradtak az egyetlen tengeri útvonal az ukrán gabonaexport számára, miután a tengeri kikötőket az orosz invázió miatt elzárták.

Ukrajna, egy jelentős mezőgazdasági termelő, korábban áruinak nagy részét tengeri kikötőkön keresztül exportálta, de Oroszország februári inváziója óta kénytelen volt vasúton exportálni nyugati határán vagy kis dunai kikötőin keresztül.

Az APK-Inform tájékoztatása szerint a Duna menti forgalom jelentősen korlátozott, “mivel fennáll a veszélye annak, hogy az orosz csapatok felrobbantják a Fekete-tengeren közlekedő hajókat”.

Ukrajna korábban azzal vádolta az Orosz Föderációt, hogy hajózási útvonalakat aknásítanak el a Fekete-tengeren, ami lehetetlenné teszi a hajók áthaladását a Fekete-tenger északnyugati részén.

“Csak a Duna-régió ukrajnai vizein lévő kikötők működtek teljes mértékben. Ezek azonban meglehetősen korlátozott kapacitással rendelkeznek, ami a megfelelő utakon történő szállítás felhalmozódásához vezet” – áll az APK-Inform tanácsadó cég jelentésében.

Az ukrán mezőgazdasági és közlekedési tisztviselők azt mondták, hogy az ország igyekszik növelni a dunai kikötők exportkapacitását, amelyek lehetővé teszik a gabona szállítását a Dunán keresztül Románia fekete-tengeri kikötőibe – írta a Reuters. A kormány a dunai kikötőkön keresztül történő gabonaexportról nem adott adatot.