MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Űrtechnológia és korlátlan energia a Napból

Űrtechnológia és korlátlan energia a Napból

hvg.hu

A cég szerint a megoldással lényegében korlátlan energia nyerhető ki a Napból.

A jelenleg használt ionhajtóművekhez képest sokkal hatékonyabb megoldással ellát elő az amerikai IVO. Már idén nyáron tesztelhetik az űrben az űreszközök mozgásához energiát nyerő technológiát.

Az amerikai IVO nevű céget néhány éve azzal a céllal hozták létre, hogy a vezeték nélküli energiaátvitel terén sikerüljön elárni áttörést. A munka hamarosan egy fontos mérföldkőhöz érkezhet, az Interesting Engineering cikke szerint a vállalat 2023 júniusában testzteli már az űrben teljesen elektromos meghajtási rendszerét, amellyel az alacsony földkörüli pályára szánt műholdakat szerelhetik majd fel a jövőben.

A Quantum Drive névre keresztelt fejlesztés az IVO szerint sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos rendszerek, állítólag akár 52 mN (millinewton) tolóerőt is képes elérni egyetlen wattnyi elektromos áram segítségével. Az energiát eközben a fedélzeti energiatároló és a folyamatosan begyűjtött napenergia együtteséből biztosítja a rendszer.

 

Ahogy arra az Universe Today rámutat, ez nagy előrelépés a Hall-effektus elvén működő ionhajtóművekhez képest. Ezek 25–250 mN tolóerőt képesek kifejteni, ugyanakkor alacsonyabb az energiahatékonyságuk (65–80 százalék), és nagyobb teljesítményt igényelnek – jellemzően 1–7 kW-ot. Ehhez képest a körülbelül 300 grammos IVO Quantum Drive tömege egy 200 kg-os ionhajtóműhöz képest gyakorlatilag elenyésző.

A cég szerint a megoldással lényegében korlátlan energia nyerhető ki a Napból.

Az első ilyen hajtóművel felszerelt eszköz tesztje tehát hamarosan megkezdődhet. Ha beválik, az a jövőben segíthet hatékony, könnyű, jól manőverezhető és legfőképpen költséghatékony űreszközöket fejleszteni.

https://hvg.hu/tudomany/20230331_ivo_quantum_drive_hajtomu_elektromos_meghajtas_urhajo_muhold