Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Újságpapírokból, magazinokból készült papírház

Újságpapírokból, magazinokból készült papírház

termeszti.hu

Senki sem tudja biztosan, hogy mi motiválta a mérnököt.

Az amerikai Rockport városában egy egészen különleges épületet találunk: a vörös, egyemeletes lak első ránézésre úgy fest, mint egy klasszikus rönkház, de nem véletlenül kapta a Papírház elnevezést.

A Papírház története 1922-ben kezdődött, amikor Elis Stenman gépészmérnök egy kis nyári lak építésébe fogott. Hagyományos háznak indult, favázzal, zsindelytetővel és padlóval, de amikor a falakhoz ért, a férfinak új ötlete támadt. A falakat régi újságokból álló rétegekből készítette el, amiket addig ragasztott össze, míg kb. 2,5 cm vastagok nem lettek és végül egy szép lakkréteggel be is vonta őket.

Belül, a belső terekben is minden papírból készült. A székekhez, asztalokhoz, könyvespolcokhoz, még a függönyökhöz és az órához is újságok, magazinok adták az alapanyagot. Egyedül a zongora az, ami fából van, de az egység miatt kapott egy külső papírréteget. A kandalló biztonsági okokból természetesen téglából épült.

Senki sem tudja biztosan, hogy mi motiválta a mérnököt. A leszármazottak szerint olcsó, és könnyen beszerezhető anyagot akart keresni a gazdasági válság idején. Még a ragasztót is maga készítette, lisztből, vízből és almahéjból. Eredetileg a külső falakat deszkával akarta borítani, de az újságpapír olyan jól túlélte az első telet, hogy úgy döntött, nincs szükség extra védelemre. Alig 2 év alatt befejezte a házat és 1930-ig benne élt, de később is folytatta a papír újrahasznosítási próbálkozásait.

Az azóta eltelt évtizedek megviselték a házikót. Közel 90 év elteltével lassan elkezdett a külső réteg leválni, olvasható részletek tűntek elő a falakon, A látogatók élvezettel böngészik a korabeli híreket, merthogy a papírház 1942, Stenman halála óta múzeumként működik.