MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Új módszerrel védik a buszsávot a gátlástalan autósokkal szemben

Új módszerrel védik a buszsávot a gátlástalan autósokkal szemben

hvg.hu

A buszsofőr csak készít egy képet, ami alapján megy is a bírság a sávot elfoglaló autósnak.

Így működik a rendszer egy német városban, ahol elegük lett, hogy a tizenöt méter hosszú járműveknek kell kerülgetni a szabálytalanul parkoló kocsikat.

A buszsávok engedély nélküli használata a legtöbb városban gondot okoz, mert sokszor akadályozza a tömegközlekedést. Nincs ez másképpen Wiesbadenben sem, ahol az ESWE közlekedési vállalat vezetése úgy döntött, hogy hadat üzen a buszsávot jogtalanul használóknak, és első kamerákkal látja el bizonyos autóbuszait – írja az ORFK közlekedésbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Facebook oldala.

A jogsértést mindössze egy gomb megnyomásával dokumentálják a sofőrök. A kamera fotósorozatot készít, rögzítve a helyszínt és az időpontot. A fényképeket a cég értékeli, majd bizonyítékként továbbítja a városi hatóságnak eljárás lefolytatása céljából.

Az első kamerák üzembe helyezését követően 19 nap alatt 311 sofőr ellen indult eljárás a buszsáv jogellenes használata miatt. A közlekedési vállalat vezetése úgy tervezi, hogy 2024 végéig 30 autóbuszt lát el ilyen kamerákkal.