MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Tüdőrákosoknak segít egy új orvosi műszer

Tüdőrákosoknak segít egy új orvosi műszer

168ora.hu

Néhány év és az Országos Onkológiai Intézet is alkalmazni fogja.

Forradalmasítja a tüdődaganatok műtéti eljárását az az új navigációs bronchoszkóp rendszer, amelyet a jövőben az Országos Onkológiai Intézetben alkalmazhatnak. Radeczky Péter, az intézet klinikai szakorvosa szerint a beavatkozás kíméletesebb lesz, a betegnek jobbak lesznek a túlélési esélyei, a műtét után pedig gyorsabb rehabilitációra lehet számítani, írja az Infostart.

„CT-vel megtervezzük az útvonalat a légcsőtől az elváltozásig, majd pedig amikor a műtőben altatva van a beteg, a légutakon keresztül, mintha egy GPS-szel tennénk, elmegyünk a daganatig, és ott a daganat elé egy speciális festéket fecskendezünk, ami aztán megjelöli nekünk azt a területet, amit el kell távolítanunk” – részletezte a szakorvos a technológia lényegét.
Radeczky szerint az, hogy a technológiával a kisebb daganatokat már teljes egészében el tudják távolítani, a műtétet követő kezelésre is hatással lehet. A részletes szövettani feldolgozás után, ha szükséges, célzott terápiákat tudnak alkalmazni az onkológusok, sebészeti szempontból pedig gyorsabban gyógyulhatnak a betegek, tette hozzá. Magyarországon évente nagyjából ötezer ember esik tüdődaganattal kapcsolatos operáción.