MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Továbbra is él a művészet Kijev utcáin

Továbbra is él a művészet Kijev utcáin

hvg.hu • fotó: hvg.hu, instagram.com/christianguemy/

Rozsdás villamoskocsikon, lebombázott piacok helyén él tovább a művészet Kijevben.

Számos nemzetközi utcai művészt megihletett és támogatásra ösztönzött az oroszok ukrajnai inváziója. Köztük a „francia Banksyként” emlegetett C215 néven alkotó Christian Guémyt is, akinek egy ukrán kislányt ábrázoló monumentális műve egy párizsi épület falán kapott helyet.

A Franceinfo cikke alapján a művész nemrég Kijevbe látogatott, mert mint mondja: „Ha olyan utcai műalkotást akarsz létrehozni, amely a háborúról beszél, akkor a művednek ott kell lennie, ahol a háború zajlik. (…) Tulajdonképpen nem én voltam az, aki úgy döntött, hogy Kijevbe jön, a festményeim döntöttek helyettem.”

Miután otthon több ukránnal is találkozott, és napokig azon tűnődött, hogyan tudna többet tenni értük, Guémy úgy érezte, „nem volt más választása”, mint a veszély ellenére Ukrajnába utazni.

„Ha ez [a művem] képes egy kis mosolyra vagy egy kevés emberségre bírni egy ilyen nehéz helyzetben, már elégedett vagyok” – magyarázta a 48 éves alkotó festékbombával a kezében az AFP-nek.

Guémy többek közt a párizsi falfestményén szereplő, az ártatlanságot szimbolizáló kislányt is felfestette egy kijevi villamoskocsi oldalára, de elhelyezett békét és vigaszt hirdető alkotásokat buszmegállóban, rozsdás oszlopon és egy szétbombázott piac közelében is, mely utóbbi a művész szerint világos bizonyítéka, hogy az oroszok civileket támadnak.

A „francia Banksy” nem csak Kijevbe, hanem Lvivbe és Zsitomirba is ellátogatott. A gyermekkor világa fontos eleme a művész munkájának, és az ukrajnai műveiben is egyértelműen visszaköszön. „Egy gyerek ártatlan, egy gyereknek nem kéne szembenéznie a háborúval, de ebben a háborúban milliónyi anya és gyerek szóródott szét egész Európában” – emeli ki Guémy, akit „boldoggá tesz” az ukránok pozitív reakciója az utcai műveire és azt ígéri, hamarosan visszalátogat.