Tam_Bau
MENÜ
2020. november 30.
András, Andor
Törpekecskék a kertben

Törpekecskék a kertben

agroinform.hu

A barátságos állatok jól megférnek más háziállatokkal és az emberekkel.

A nigériai és kameruni törpekecskék furcsa apró állatok, amelyeket ma már Európában is egyre többen tartanak, elsősorban kisüzemekben, és sokan csak hobbiként.

Eredeti, afrikai élőhelyükön főleg a húsukért tartották őket, később azonban tejhozamukat is sikerült jelentősen megnövelni az egyébként kedves, barátságos állatoknak, amelyek jól megférnek más háziállatokkal és az emberekkel – írja az agroxxi.ru.
További előnyük, hogy ezek a mintegy 50 cm magasságra növő és felnőtt korban maximum 25 kg súlyú kecskék igénytelenségben még a Magyarországon ismert kecskéken is túltesznek (bármilyen zöld növényt és tápot elfogyasztanak), testtömegükből adódóan pedig azokból is keveset.

Ezért egy udvaron, minimális költséggel tarthatók, és évente 180-200 napon keresztül naponta mintegy 2 liter nagyon egészséges tejet képesek adni. Fejben is gyorsan kiszámítható, hogy közel ugyanannyi hasznos terméket produkálnak mint az európai kecskék, de feleannyi ráfordítással.

Helyigényük is kicsi, páronként akár egy (hidegtől védett) kutyaházban is elhelyezhetők, tartási helyüket azonban ajánlatos legalább 1,20 m magas kerítéssel körülvenni, mert egyébként átugranak a szomszéd kertjébe, és ott kárt tehetnek.

Mivel a kecskék tipikusan falkaállatok, legalább kettőt kell belőlük tartani egy helyen. A hústermelésük is viszonylag fontos lehet, mivel gyakori náluk az iker-, sőt a hármas ellés. Mindezek alapján a tartásukat – kis létszámmal kezdve – akár Magyarországra is tudjuk ajánlani.