MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Több baktérium, kevesebb betegség

Több baktérium, kevesebb betegség

senior.hu

Napi egy üveg alkoholmentes sör az egészséges bélflóra alapja?

Nem csak a mértéktartó borozásnak lehetnek egészségügyi előnyei, de a sör fogyasztásának is. Akár még az alkoholmentes változat is jót tesz nekünk – ez az ital egyébként is nagyon népszerű napjainkban.

Egy korábbi tanulmányban a tudósok azt írták, hogy a kísérlet előtti mikrobiomhoz viszonyítva azok a férfiak, akik napi egy alkoholos vagy alkoholmentes sört ittak, sokkal változatosabb bélflórával rendelkeztek, ez pedig csökkentheti a betegségek kialakulásának esélyét. Az emberi bélrendszerben mikroorganizmusok milliárdjai élnek, ami közvetlenül hat a ’gazdájuk’ jólétére.

A tanulmányok szerint a többféle baktérium jelenléte azt eredményezi, hogy kisebb eséllyel alakulnak ki krónikus betegségek, így például szívbetegségek vagy cukorbetegség. A sör olyan összetevőket tartalmaz, mint a polifenolok, valamint fermentációból származó mikroorganizmusok, amelyek jó hatással vannak az emberi bélrendszer mikrobáinak sokféleségére.

A korábbi felmérés szerint amikor mind a férfiak, mind a nők alkoholmentes sört fogyasztottak 30 napon át, növekedett a bélflórájuk változatossága. Egy másik, alkoholos sört fogyasztó csoport tagjainál viszont nem figyelték meg ezt a hatást.

A Lisszaboni Egyetem kutatója, Ana Faria és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy hasonló eredményeket kapnak-e ha párhuzamos, randomizált tanulmányban két csoportban vizsgálnak férfiakat.

Ebben a kettős vak tesztben 19 egészséges férfit véletlenszerűen osztottak két csoportra: mindkét csapatnak kb. 3 dl alkoholos vagy alkoholmentes italt kellett a vacsorához fogyasztani 4 héten át. A kutatók úgy találták, hogy a résztvevők súlya, testtömeg indexe, valamint a szív és az anyagcsere egészségét jelző markerei nem változtak a tanulmány ideje alatt.

A 4 hetes periódus végén mindkét csoportnál növekedett a baktériumok sokfélesége a bérrendszerben és magasabb volt a széklet alkalikus foszfatázszintje, amely a bélrendszeri egészség javulását jelzi.

Összegezve elmondható, hogy napi egy üveg sör függetlenül annak alkoholtartalmától előnyös lehet a bél mikrobiomjára és a férfiak bélrendszeri egészségére. Mivel a legbiztonságosabb alkoholszint a nulla, ezért az alkoholmentes sör egészségesebb választásnak bizonyulhat.

A tanulmány a Journal of Agricultural and Food Chemistry c. tudományos folyóiratban került publikálásra.