MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Tizennyolc évesen még vertük a franciákat

Tizennyolc évesen még vertük a franciákat

telex.hu/Ághassi Attila • Fotó: Kovács Tamás/MTI

„A magyar ifiválogatott versenyképes volt a franciákkal."

„Ritka, hogy egy korosztályból öten is elérjék a felnőtt válogatott magas szintjét, ráadásul ez a szám még lehetett volna magasabb is. Ők az átmenetet jobban megoldották, ebből nekünk okulni kell, mert 19-20 éves korban jobban fejlődtek, több minőségi játékpercet kaptak, amiből építkezni tudtak. A 12 francia regionális akadémián hétfőtől péntekig képzik a játékosokat, a hétvégén visszaadják a klubjaiknak, a meccsterhelést a klubokban kapják meg, és 18 éves kor után a klubok felelnek értük.”- említi meg Juhász István a kézilabda szövetség sportigazgatója.

A korábbi válogatott játékos, Borsos Attila azt emelte ki, hogy az akadémiák között komoly versenyhelyzet van, a képzésben szabadságot kapnak, nincs pontról pontra előírva, mit kell tenniük. De az egymás elleni meccsek nagyon élesek, az akadémiai bajnokság rivalizációja pedig előreviszi a sportágat.

Borsos kifejtette még, hogy a kinti rendszerbe beépítették a fizetések maximalizálását, egy bizonyos korban van egy meghatározott összeg, ami felett egyszerűen nem kereshet egyetlen játékos sem, így nem csábíthatják el egymástól a tehetségeket klubok a kedvezőbb fizetési lehetőségekkel. Ebből adódóan mindenki a játékosok képességeinek csiszolásában és megfelelő versenyeztetésében érdekelt. A franciáknál a képzés 21 éves korban fejeződik be.

 

/ Bővebben a telex.hu-n /