MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Tévesen „látott

Tévesen „látott" a Facebook

24.hu

Láncra vert őslakosok képét cenzúrázta tévesen a Facebook.

A Guardian nemrég megírta, hogy a Facebook korábban letiltott egy posztot, amiben egy láncra vert őslakosokat ábrázoló kép is látható volt. A legfrissebb fejlemény, hogy a Facebook most pedig azt a cikket tiltotta le, ami a letiltott képről szól, sőt, néhány olyan felhasználót is letiltottak, akik a problémás kép letiltásáról szóló cikket osztották meg.

Az egész ügy kiindulópontja az 1890-es években készült kép, amit azért osztott meg egy ausztrál férfi a közösségi oldalon, hogy kifejezze véleményét az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison azon állításával kapcsolatban, miszerint Ausztráliában sosem volt rabszolgaság. A fotón a roeburne-i börtök rabjai láthatók egyébként, akiket bűncselekmény nélkül is elítéltek kényszermunkára, amit nyakbilincsben kellett végezniük.

A közösségi oldal hétvégén bocsánatot kért a posztolótól, arra hivatkozva, hogy az automatizált rendszerükkel volt probléma: úgy tűnik, az túlságosan érzékeny volt, mivel a fotót meztelenség miatt találta problémásnak az algoritmus. A Guardian erről szóló hírét később ugyanígy letiltotta a közösségi oldal.

A felhasználók számára ez kellemetlenebb lehet, hiszen a megosztók közül egyeseket akár 30 napra is letiltott a rendszer. A Guardian és több Twitter-felhasználó is úgy gondolja ennek eredményeként ,hogy a Facebooknak fel kéne hagynia a cenzúrázás automatizálásával.