Tam_Bau
MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Tetőfedő robot segíti a veszélyes munkát végzőket

Tetőfedő robot segíti a veszélyes munkát végzőket

autopro.hu

A cég hisz abban, hogy az automatizálás a tetőfedőipar jövője.

A Renovate Robotics, a tetőfedést automatizáló vállalat bemutatta Rufust, a világ első automatizált tetőfedő robotját. A robotot úgy tervezték, hogy megduplázza az aszfaltzsindely telepítés termelékenységét és javítsa a tetőfedő vállalkozók biztonságát. A Munkaügyi és Statisztikai Hivatal szerint 2022-ben az Egyesült Államokban a tetőfedőknél volt a második legmagasabb a halálos áldozatok száma az összes szakma közül, és a tetőfedő vállalkozók folyamatosan küzdenek a szakképzett munkaerő toborzásával.

A termelékenység megduplázásával a Renovate képessé teszi a vállalkozókat arra, hogy növeljék bevételeiket anélkül, hogy a meglévő tetőfedő személyzetük létszámát meghaladnák. A cég hisz abban, hogy az automatizálás a tetőfedőipar jövője, és arra összpontosít, hogy a világ legnagyobb tetőfedő technológiai szervezetét építse ki.

„Már most fejlesztjük a Rufust, és 2024 tavaszán egy könnyebb, gyorsabb és megbízhatóbb változatot hozunk forgalomba. Ezt a következő verziót valódi munkaterületeken fogjuk használni, segítve a tetőfedőket a biztonságosabb és produktívabb munkavégzésben” - mondta Andy Stulc, a Renovate Robotics alapítója és vezérigazgatója.

A Renovate először alvállalkozóként fogja kipróbálni a technológiát, és 2024 tavaszán kiválasztott tetőfedő vállalkozókkal együtt fog dolgozni a lakossági újratetőzési projektek kivitelezésén. A vállalat azt is vizsgálja, hogy milyen lehetőségeket kínál a technológia bevezetésére az új építésű és a kész házak iparágában.

Már előre tudni a robot következő fejlesztését
A Renovate ütemtervében szerepel a zsindelyek leszakítására és vágására való képessége. Ezenkívül a Renovate olyan funkciókat is kínál majd, amelyekkel automatizálható az állványos és paneles napelemes rendszerek tartószerkezetének telepítése, valamint az automatizált napelemes zsindelyek telepítése.

„A bejelentés tükrözi azt a hatalmas előrelépést, amelyet csapatunk az elmúlt évben elért. A Rufus már képes navigálni a tetősíkok között és automatikusan telepíteni a zsindelyeket a mesterséges intelligencia segítségével - de ez még csak a kezdet” - mondta Stulc.

A Renovate Robotics nyitott az ügyfelekkel és az iparági partnerekkel való együttműködésre, hogy meghatározzák a tetőfedőipar jövőjét. A bejelentés a februári Las Vegas-i International Roofing Expo (IRE) és International Builders Show (IBS) előtt történt – írja a Roofing Contractor.

Fotó: Renovate Robotics