MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Terroristának minősítették, bebörtönözték – azért harcolt, hogy autót vezethessenek a nők

Terroristának minősítették, bebörtönözték – azért harcolt, hogy autót vezethessenek a nők

telex.hu • fotó: hvg.hu

1001 nap után szabadult börtönéből Ludzsin al-Hatlul.

Csaknem három év után kiszabadult az a nő, akinek szerepe van abban, hogy 2017 óta már a nők is vezethetnek autót Szaúd-Arábiában. A 31 éves Ludzsin al-Hatlul 2014-től küzdött a nők egyenjogúságáért – a vezetés mellett azért a jogukért, hogy a család férfi kísérőtagja nélkül is kiléphessen az utcára – az emancipációtól távol álló monarchiában. (Igaz, Svájcban is csak 50 éve szavazhatnak a nők, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.) Al-Hatlul szabadsága azért is feltételes, mert decemberben a terrorizmussal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó bíróság is öt év nyolc hónap börtönre ítélte, terroristának minősített aktivista tevékenysége miatt – írta a Guardian.

2014-ben már töltött néhány hónapot fogdában, mert az Egyesült Arab Emírségekből a határon át akart vezetni hazájába. 2017-ben is őrizetbe került. 2018-ban egyenesen az Egyesült Arab Emírségekből rabolták haza a hatóságok, hogy bebörtönözzék az ország stabilitását veszélyeztető tevékenysége miatt. Ekkor vált el tőle férje, a szaúdi stand-up komikusként ismert Fahad al-Butairi, akit állítólag erre erőszakkal vettek rá a hatóságok, miután hazakényszerítették Jordániából és őrizetbe vették.

Nem egészen szabadon

Al-Hatlul a börtönből ugyan kijöhetett, szabadságát azonban egyelőre nem egészen kapta vissza. Az országot öt évig nem hagyhatja el, és aktivista tevékenységét semmilyen formában nem folytathatja a muszlim rendkívül konzervatív irányát követő vahabita királyságban, mert ebben megsértené feltételes szabadlábra helyezésének feltételeit. Ha három éven belül bármi törvénybe ütközőt tesz, le kell ülnie 5 év és 8 hónapos büntetését.

Börtönében éhségsztrájkba kezdett, és több nővel együtt arról számolt be, hogy börtönében súlyos bántalmazásnak volt kitéve, az őrök inzultálták, nemi erőszakkal fenyegették. A szerdai szabadon bocsátása előtti napon a bíróság nem adott helyt al-Hatlul a fenyegetésekkel kapcsolatos vádjainak.

Jogvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy Szaúd-Arábiában nagyon sok nő van börtönben azért, mert küzdenek jogaikért. Al-Hatlul viszont túl ismert volt ahhoz, hogy bebörtönzése visszhang nélkül maradjon. Szabadlábra helyezésében szerepet játszhat Joe Biden elnökválasztási győzelme. Az Egyesült Államok új elnökével szemben republikánus elődje, Donald Trump nem tulajdonított különösebb jelentőséget a szaúdi emberi jogi kérdéseknek, ezeket felülírták a hadiipari és egyéb gazdasági szerződések. A demokrata Biden azonban választási kampányában is megemlítette al-Hatlult.

Jól jön a modernizátor trónörökösnek

Kiengedését az országot a gyakorlatban vezető Mohamed bin Szalmán arra használhatja fel, hogy ismét a világra nyitott, modern vezetőként tűnjön fel. A 35 éves trónörökös – akinek apja, a 86 éves Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd 2015-ben vette át a trónt 90 évesen elhunyt bátyjától –, külföldön egészen addig tudta modernizátori imázsát építeni, amíg be nem bizonyosodott, hogy az ő utasítására ölték meg és darabolták fel az ország isztambuli konzulátusán Dzsamal Hasogdzsi újságírót, rendszerkritikus írásai miatt. A trónörökös legutóbb a The Line fantázianevű futurisztikus város megálmodásával vetette észre magát. Az 500 milliárdos projekt egy 170 kilométeres vonalra felhúzott okosvárost ígér – bár az olajárak esése alaposan megtépázta az erre fordítható forrásokat, a trónörökös megítélése pedig megnehezíti a koronavírus miatti gazdasági válság következtében a külföldi tőke bevonását is.