Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Természetes anyagok, földszínek

Természetes anyagok, földszínek

colore.hu

A koronavírus évei a szokásosnál jobban fókuszba helyezték a lakásunkat.

A megszokottnál sokkal több időt töltöttünk otthon. Gyorsan kiderült, lakásunk valóban kényelmes, funkcionális helyiségekből áll-e, ahol jól érezzük magunkat, vagy szükség lenne egy komolyabb „beavatkozásra”.

Ha az utóbbi a helyzet, nem szükséges a legújabb lakberendezési trendeknek megfelelően kialakítani az új designt. Mégis érdemes tájékozódni, mert egyrészt tükrözik az élet egyéb területein megjelenő trendeket, másrészt pedig remek ötleteket gyűjthetünk.

Az elmúlt években fontossá vált, hogy otthonos legyen a lakásunkA koronavírus évei alatt felértékelődött, hogy otthonos legyen a lakásunk / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Több vintage, mint valaha

Két szempont erősíti ezt a trendet: a koronavírus-járvány ellátási problémákat okozott a lakberendezés terén, ezért sokan a használt, de különleges, egyedi vonásokkal rendelkező darabok felé fordultak. Ehhez jönnek a szintén hangsúlyosabbá váló környezetvédelmi megfontolások is. Az egyediség is a vintage mellett szól: ezeket a bútorokat vagy kiegészítőket biztosan nem fogod viszontlátni a szomszédnál.

Természetes anyagok egy kis feketével

A nappaliban is érzékelhető a „gyors divat” hanyatlása. A legfontosabb szempont a hosszú élettartam és ebből következően az időtlenség. A színek közül a barna, a réz és a földes színek kapnak nagyobb teret.

Az extrém bútorok helyett most a klasszikus darabok ideje jött el, amiket a kiegészítőkkel – párnákkal, dísztárgyakkal, lámpákkal – tehetünk egyedivé. Különleges jelentőséget kap az alkalmanként megjelenő fekete. Egy sötét lámpa vagy egy kovácsolt vas szék mélységet és élességet visz a minimalista terekbe. Már a bútorok fogantyújának kicserélése is egészen látványos eredménnyel járhat.

Fontos lesz a természetes fény

A lakásunk régen nem az a hely, ahová úgyis csak aludni járunk haza, mindegy, mennyi fényt kap. Kell a természetes fény, vagy lehetőleg a lehető legjobb megvilágítás a dolgozószobában, a konyhában és a nappaliban. Értékesebbé válnak a magas mennyezetű, sok fénnyel bevilágított tágas terek.

A nappali a menedékünk

Sok egyéb funkciója mellett a nappali feladata az is, hogy menedéket nyújtson a „vérzivataros” időkben. Többféle eszközzel érhetjük el ezt a hatást: például texturált szövetekkel: a bársony, a sherpatakarók és a buklé lesznek 2022 sztárjai.

Hasonló érzésünk lesz, ha rengeteg buja, pompázó szobanövénnyel rajuk tele a lakást. Nyugtató hatásuk van, és a levegőt is tisztítják.