Tam_Bau
MENÜ
2023. március 31.
Árpád
Teljesen átalakul a készpénzfelvétel

Teljesen átalakul a készpénzfelvétel

bank360.hu /Herman Bernadett

Vidéken nehézséget okoz helyszínt találni az automatának.

Szinte minden hazai nagybank kénytelen új pénzkiadó automatákat telepíteni a következő egy-két évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég megjelent rendelete alapján. A jogszabály egy minimális elvárást fogalmaz meg a bankok által üzemeltetett ATM-ek számával kapcsolatban. A bankautomaták mennyisége a hitelintézetek által kibocsátott bankkártyák számával emelkedik.

A rendeletben ugyanis olyan kikötések is vannak, hogy a 600 ezer - 1,2 millió bankkártyával rendelkező hitelintézeteknek - ilyenből több is lehet Magyarországon, a nem vármegye-székhelynek számító városok 65 százalékában kell ATM-mel rendelkezniük. 1,2 millió bankkártya fölött, ilyen például az OTP vagy a Takarékbankkal nemsokára egyesülő Magyar Bankholding, pedig a kisvárosok legalább 80 százalékát le kell fedniük.

 Csakhogy Magyarországon a nem vármegyeszékhelynek számító városi ranggal rendelkező települések mérete eléggé széles skálán mozog. A 70 ezres lélekszámú Érden nem kérdés, hogy minden banknak megéri ATM-et üzemeltetni, de a lista végén olyan települések állnak, mint az alig 1000 fős Pálháza. Gyakorlatilag nincs olyan település, amelyiknek ne adták volna meg a városi rangot az elmúlt évtizedekben, ha ezt kérte. Emiatt lehetnek olyan bankok, amelyeknek a rendelet alapján a 2-3 ezer lakosú településekre is ki kell telepítenie.

A főváros, a vármegye-székhelyek és a nagyobb városok ATM-ekkel való feltöltése nem is lehet gond a bankok számára. A bankautomaták ára 7-8 millió forint körül van, maga a telepítés nagyságrendileg 1,5 millió forintba kerül, ezt egy hitelintézet kibírja. Az üzemeltetés szintén költséges, de még az sem okoz talán gondot, bár az nem kétséges, hogy valószínűleg az ügyfelekkel fizettetik majd meg az extra kiadásokat.

Az igazi problémát inkább az jelentheti, hogy vidéken nehézséget okoz helyszínt találni az automatának. Az ATM-hez ugyanis három infrastrukturális tényező szükséges: stabil áramellátás, stabil internet forgalom és olyan helyszín, ahol biztonságban van, nem tudják kirobbantani a helyéről. A városi rangra emelt, de egyébként aprócska falvakban pedig ezeket a paramétereket nem mindig könnyű előteremteni - mondták nevük elhallgatását kérő szakértők.

A bankok vélhetően előnyben fogják részesíteni az olyan településeket, amelyek ugyan alacsony népességűek, de infrastrukturálisan jobb az ellátottságuk, ilyenek lehetnek a népszerű üdülőhelyek, mint a hivatalosan alig 1800 lakosú Visegrád, vagy az alig valamivel nagyobb Zalakaros, Badacsonytomaj és Balatonföldvár.