MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Telefon az életem?

Telefon az életem?

hvg.hu

Minden generációnak megvan a maga (h)appje.

Kétség sem férhet hozzá, hogy az okostelefonok fontos részét képezik a mindennapjainknak, és ez ugyanúgy igaz a kamaszokra vagy a fiatal huszonévesekre, mint a családosokra vagy nyugdíjasokra. Ahhoz képest, hogy mára már minden korosztálynak van okostelefonja, egészen másként használják a készüléket és a rajta található alkalmazásokat. Négy korosztályt kérdeztünk arról, hogyan használják a telefonjukat a mai digitális korban, és egészen eltérő válaszokat kaptunk.

Kamaszok

Balázs és Áron testvérek, egyikük 18, a másikuk még csak 11 éves, és Budapesttől nem messze, az agglomerációban élnek. A járvány miatt teljesen megváltozott az életük, kevesebbet lehetnek a barátaikkal, nem tudnak sportolni járni, és sokkal többet vannak otthon, mint szeretnék.

“Nagyon hiányoznak a haverjaim a suliból, de most nyilván kevesebbet tudunk együtt lenni, mert vigyáznunk kell egymásra, és az idősebbekre. Ezért folyamatosan a Telegramon lógok (mert azt nem ismerik a szüleim), hogy kapcsolatban maradjak a többiekkel, de az utóbbi hónapokban rengeteget használom a Twitchet is, mert szeretem nézni, ahogy mások olyan játékokkal játszanak, amikhez nekem esetleg nincs időm, vagy éppen kedvem” – mondja Balázs, majd rámutat a testvérére, aki alig egy éve kapott okostelefont.

Áron még kicsi, de úgy kezeli a mobilját, mintha évek óta használná. “Nekem a YouTube és a TikTok a kedvencem” - mondja Áron, aki főleg videós tartalmakra használja a telefonját. Anyukája mesélte, hogy Áron úgynevezett “kísérletezős” videókat szokott gyakran nézni a telefonján, mint például amikor Mentos-cukorkát raknak a kólába, és ettől szórakoztató kémiai kölcsönhatás jön létre.

“Ahhoz képest, hogy még csak 11 éves, egész sok ismeretterjesztő kisvideót szokott nézni. Sokszor van olyan, hogy lát egy trükköt vagy kísérletet a TikTokon, és rohan oda hozzám, hogy csináljuk meg mi is. Jó, gyakran elég nagy kupi lesz emiatt, de legalább szórakozva tanul a gyerek, és érdeklődik kicsit a tudományok iránt” - magyarázza Katalin, Áron édesanyja.

Fiatal felnőttek

A telefon egy bizonyos kor felett már bőven több annál, hogy játsszunk, videózzunk és szórakozzunk. “Nekem gyakorlatilag az élet minden szegmensére van egy külön app a telefonon” – ezt már Vilmos meséli, aki két éve szerezte meg a kommunikációs diplomáját, és most PR-osként dolgozik egy budapesti startupnál. “Reggel megnézem az Időkép applikációban, hogy milyen kint a hőmérséklet, fog-e esni az eső, és hogyan készüljek a napra. Aztán leülök egy kávét mellé megnézni a híreket az Inoreaderben. Sok újságot olvasok, és kicsit macerás külön-külön megnyitni az oldalakat, ezért inkább az Inoreader RSS-olvasót használom. Így egy applikáción belül olvashatom az összes olyan újság híreit, amiket szeretek” – mondja Vilmos, hozzátéve, hogy azért játszani is szokott.

“Imádom a szuperhősöket, szóval napi szinten megnyitom a Marvel: Strike Force nevű játékot. Egyszerűen nem tudok leállni vele”. Hogy fizikailag is jól tartsa magát, az otthoni edzéshez a Home Workout applikációt szokta használni. “Az a legjobb benne, hogy olyan edzésmódszereket mutat a program, amelyekhez nem kell semmilyen eszköz, simán tudom csinálni az edzést otthon, bármi nélkül” - majd azzal fejezi be, hogy az edzés után fáradtan beül a kádba, hogy podcastet hallgason a Castbox applikáción keresztül. “Gyakorlatilag végig követi a telefonom az egész napomat” – teszi hozzá.

Középkorúak és idősek

Attila és Éva a XVI. kerületben élnek Budapesten, és három gyerekük van, akik közül az egyik már Hollandiába jár egyetemre. “Valahol vicces, hogy az emberek mostanában kezdik el használni a videós konferenciákat, miközben mi Lucával már évek óta hol Viberen, hol Messengeren beszélgetünk, mert csak ritkán tud hazarepülni” - mesélik a szülők, akik saját bevallásuk szerint sokáig ódzkodtak az okostelefonoktól, és csak telefonálásra és SMS-ezésre használták.

“Most már telefonon vezetjük a kiadásainkat, navigálunk vezetés közben, ezzel fizetünk bankkártya helyett, és a férjem már zenét is ezen hallgat” - meséli Éva, mire Attila hozzáteszi, hogy soha nem gondolta volna, hogy a Deezeren az összes zenét megtalálja, amit kamaszként hallgatott sőt, új kedvenceket is felfedezett azóta.

Attila édesanyja már 78 éves, Szekszárdon él, ezért viszonylag keveset tudnak találkozni - a pandémia alatt pedig még ritkábban láthatják egymást. Régen telefonon kellett egymást hívniuk, ha beszélni akarnak, most viszont csak felhívják Viberen, amit már ő is könnyen tud kezelni.

“Nem feltétlenül érti a telefon és az applikáció közti különbséget, de már ő is tud hívást fogadni és indítani sőt, már a kamerát is be tudja kapcsolni. Spórolásképp SIM-kártya helyett wifit használ otthon, így bármikor tud minket hívni vagy írni nekünk” - mondja Attila, majd Éva a szavába vágva megjegyzi, hogy a nagyi az okostelefonja óta többet is keresi őket, mint korábban.

“Mostanában az Instagramot próbálgatja otthon, mert az egyik barátnője megmutatta neki, hogy működik. Bekövette az összes unokáját, és mindig örül neki, ha a srácok új képet vagy videót töltenek fel magukról, mert így legalább ő is látja, mi történik velünk a hétköznapokban. Csak arra panaszkodnak a gyerekek gyakran, hogy ciki dolgokat kommentel a posztjaik alá, pedig csak kedves próbál lenni” - meséli nevetve a házaspár.