MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Tavaszi nagytakarítás a Tolna vármegyei temetőkben

Tavaszi nagytakarítás a Tolna vármegyei temetőkben

-cs.-, fotó: freepik.com

Szeretteink emlékét nem csak szívünkben, hanem a temetőben felállított síremlékkel is őrizzük.

Március nagy forgalmat hoz a temetőkben. A sírok és urnafalak tisztítása, a kertészkedés és a sírok körüli rendrakás időszaka a meleg idő beköszöntével jön el. Március hónap a tavaszi nagytakarítás jegyében zajlik, sokan már ezen a héten, a naptári tavasz első napján kilátogatnak a temetőbe.

A nagyon elterjedt műkő tisztítását végezhetjük saját magunk is, ehhez tisztítószerek, súrolókefe, esetenként kaparó szükséges, ha nehéz a szennyeződést eltávolítani. Másik megoldás, ha szakembert bízunk meg, aki magasnyomású mosóval, vagy homokfúvással tisztítja le a sírkövet. Hátránya, hogy nem olcsó mulatság, ráadásul ezek a technikák erősen koptatják a felületet. A gránit nemcsak tartóssága és szépsége miatt jó választás, hanem a karbantartás szempontjából is könnyebben kezelhető. Tisztítása nem igényel különleges beavatkozást, elég egy pamut ronggyal áttörölni, és ablaktisztítóval fényességet is adhatunk a felületnek. Hatékony és tartós megoldás lehet az impregnálás is, amivel megelőzhető az anyagba szivárgó víz okozta mohásodás, algásodás.

Végül nem hagyható ki az urnafalak és környékének rendbetétele. Az előttük elhelyezett megemlékezési kellékek, koszorúk, gyertyák és leégett mécsesek maradványait a tél elmúltával célszerű eltávolítani és az évszakváltással újakra cserélni.