Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Támfalépítés egyszeregye

Támfalépítés egyszeregye

magyarmezogazdasag.hu

A támfalak növényekkel együtt sokkal természetközelibb látványt nyújtanak.

A tereprendezés az egyik elsődleges feladat a kerttervezésnél. Lehetséges, hogy a kert szintkülönbségei miatt szükségünk lesz támfalak kialakítására is. A számtalan megoldás közül az ültetőkosaras, vagy más néven virágvályús támfalak egyszerűen és gyorsan kivitelezhetők.

Napjainkban egyre nagyobb számban jelennek meg a különböző méretű, formájú és anyagminőségű, előre gyártott, ültetőkosaras beton támfalelemek. Az ültetőkosaras (virágvályús, növényhézagos stb.) támfalak építése viszonylag egyszerű, de a megfelelő növényfajok betelepítése és gondozása jelentősebb szakértelmet igényel.
A támfal építése nem bonyolult feladat, pár soros magasságnál alap sem szükséges. Gyors, száraz technológiájú, visszabontható, áthelyezhető.

Az elemek stabilan egymásba illeszthetők, biztos falat alkotnak. Az elemek hálóba való illesztése egy sakktáblaszerűen hézagos felületi megjelenést biztosít, ahol a hézagokat föld tölti ki. Az elemeket soronként tömörített földdel kell feltölteni.

Az elkészült támfalak igény szerint szárazságtűrő növényekkel beültetve látványos felületet alkotnak. A normál elemek használata kb. 2 méter magasságig ajánlott. A két méternél magasabb támfal építését lehetőleg bízzuk szakemberre. Gondoljunk rá, hogy egy rosszul elkészített fal leomlása jelentős anyagi kárt és sérüléseket okozhat.

A magas támfal építésénél már szükség lesz rá, hogy kb. 2 méterenként az egy oszlopban elhelyezkedő rézsűköveket betöltsék betonnal, és be is vasalják.

A magasságtól függően az alapként szolgáló betonréteg vastagságát is meg kell növelni. A beépítéskor a támfal elemeket 5 százalékos lejtéssel meg lehet dönteni a mögöttük lévő földtömeg irányába, esőzések alkalmával, így az jobban ellenállnak a vizes földtömeg nyomásának.

Növények telepítése

Egy kerti támfal már magában is érdekessé teheti kertünket elhelyezkedésével, formájával és méretével. Ha különböző színű, levélzetű és méretű növényeket ültetünk a támfalba és a köré, lágyítjuk annak rideg hatását. A déli fekvésű támfalak tövébe ültetett növények egy speciális mikroklímában növekedhetnek, amely jóval melegebb és védettebb, mint a kert többi része. Ha napos támfalunk tetejére választunk növényeket, fontos tisztában lenni azzal, hogy akárcsak egy rézsűn, egy támfal melletti területen is gyorsan elfolyik a víz.

Ahhoz, hogy a támfal beültetése jól megtervezett legyen, válasszunk olyan növényeket, amelyek napos fekvést, száraz és jó vízáteresztő talajt kívánnak, magasságuk és formájuk eltérő, levélzetük és virágzatuk változatos, néhányuk levélzete örökzöld.

A felfelé kapaszkodó (pl. borostyán, vadszőlő), vagy a támfal tetejéről lecsüngő (pl. madárbirs, téli jázmin) kúszócserjék a leghomogénebb támfalak látványát is kedvezően befolyásolják. Ne válasszunk olyan növényt, amelyiknek a gyökérzete túl agresszív, mert kárt tehet a támfal szerkezetében.