MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Szexkézikönyv fiúknak

Szexkézikönyv fiúknak

magyarnarancs.hu

Egy könyv, ami a másik ember tiszteletéről éppoly kiemelt fontossággal beszél, mint a praktikus tudnivalókról.

Felvilágosult, részletes, empatikus, tabudöntögető, kamasz fiúknak szóló könyv jelent meg immár magyarul is, amely közérthető stílusban, komplex módon, szépelgés vagy trágár szavak használata nélkül, a nyelvi buktatókat elkerülve, keresetlen őszinteséggel oszt meg gyakorlati tudásbázist a szexualitásról.

Mindez bizonyos élethelyzetekben kétségkívül életmentő lehet. Mert mi van akkor, ha nincs, aki megválaszolja az olyan kérdéseket, mint hogy „Normális a péniszem?”, „Hová lett a merevedésem?”, „Hogy döntsem el, ki tetszik nekem?”. Segédletként, egyfajta mankóként szolgálhat Inti Chavez Perez kötete a pubertáskorú gyerekeknek. S nem csak a fiúknak. Lányok is bátran olvashatják, nekik is tartogathat hasznos információkat a könyv.

A szerző a szexuális felvilágosítás elismert szakembere Svédországban, oktató, aki iskolákban beszél a szerelemről és a szexről. A szexedukáció a magyar iskolákban nem kötelező. Nincs rá mód és idő az erkölcstan- és a testnevelésórák között. Így ha nem akad egy gondoskodó tanár, aki magára vállalja a nemi tájékoztatást, vagy nem hív szaksegítséget a verbális beavatáshoz, előfordulhat, hogy a diákok legfeljebb biológiaórán találkoznak a témával, akkor is csak csekély és óhatatlanul felszínes formában leginkább hormonokról, nemi szervekről hallanak.

Nyilvánvaló, hogy a mai szexuális kultúrában a gyerekeket már jóval azelőtt érik különféle hatások, hogy éretté válnának a téma tárgyalására, megélésére, így nem feltétlenül van reális képük a szexualitásról, és a szerelemről akkor még nem is beszéltünk. A könyv nagy erénye, hogy a közbeszéd elidegenített képe helyett természetes érzelmek testi kifejeződéseként fogalmazza meg a szexet. S a szerző kifejezetten bátorít is: butaság nem kipróbálni dolgokat, nyilván ésszel. Arra tanít, mit jelent férfinak lenni.

Bár Chavez Perez némiképp megengedő a szerelemmel kapcsolatban, határozottan a pornó ellensúlyozására törekszik, megerősítvén azt a bizonyított tényt, hogy az első számú ihletforrásnak tekintett pornó nagyban járul hozzá a nők negatív, fájdalmas vagy akár megalázó szexuális élményeihez, mert aránytalan viszonyokat közvetít az intim együttlét ábrázolása során. A szerző igyekszik meggyőzni a tinédzsereket, hogy a felnőttfilmekben látottak nem a valóságot mutatják, az élő szituációk normális esetben nagyon másképpen alakulnak.

A Respekt tán legnagyobb érdeme, hogy a másik ember tiszteletéről éppoly kiemelt fontossággal beszél, mint a praktikus tudnivalókról. Nem tabusítja az odafigyelésről, közös megegyezésről folytatott, illetve folytatandó kommunikációt. Úgy vezet be a szexualitás rejtelmeibe az első próbálkozástól a komoly párkapcsolatig, hogy közben szól testbeszédről, kanosságról, maszturbálásról, flörtölésről, csókolózásról, erogén zónákról, előjátékról, orális és anális szexről, szűzhártyáról, terhességről, ahogy a zaklatásról és az erőszakról is. Vagyis segít eligazodni az igenek és nemek bonyolult rengetegében, amihez egy korrekt kis igen és nem jelzésekről szóló, a felismerési módjukat egyszerűvé tevő lista is rendelkezésre áll.

Chavez Perez azt sem kerüli meg, hogy a szerelem, intimitás, szex nem csak ellentétes nemű emberek között lehetséges, külön fejezet foglalkozik a nemi identitással. Ahogy a homofóbiáról is nyíltan értekezik a szöveg. Egyértelmű, hogy ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá kellene tenni szakirodalomként nemcsak az érintett fiataloknak, de a szüleiknek is.