MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Személyreszabott sebességkorlátozó

Személyreszabott sebességkorlátozó

vezess.hu / Deme Csaba

Egy amerikai terv szerint a visszaeső szabálysértők által vezetett autók sebességét korlátozhatnák.

2022-ben megugrott a gyalogos halálos áldozatok száma New Yorkban, de ugyanez igaz a teljes Amerikai Egyesült Államokra. 2022-ben 41 éves csúcsot ért el az elgázolt gyalogosok száma, több mint 7500 ember halt meg járművek által.

New Yorkban a közlekedési balesetek 30 százalékát a gyorshajtók okozzák, ezért a törvényalkotók szeretnék lelassítani őket. A javasolt jogszabály nyomán érkező megoldás szó szerint megfékezné a krónikus gyorshajtókat, egy olyan eszközzel, amely korlátozza a jármű sebességét.

Mint a CBS beszámolójából kiderül, ha a törvényjavaslatot elfogadják, az érintett járművezetők számára kötelezővé tennék egy olyan speciális eszköz beszerelését, amely a jármű számára a az előírt sebességhatár felett maximum 5 mérföld/órás (8 km/h) sebességet engedélyez.

A tervezet szerint azokat a sofőröket köteleznék az eszköz beépítésére, akik egy év alatt hat büntetőcédulát kapnak, vagy 18 hónap alatt 11 vagy több büntetőpontot gyűjtenek.

Kísérleti jelleggel már tesztelték a készülékeket New York önkormányzati járműveiben, és azt tapasztalták, hogy a járművezetők 99 százalékban betartották a sebességkorlátozásokat.

A tengerentúlon nem ez lenne az első megoldás, amely korlátozza a magukat visszafogni képtelen autósokat. Több államban is előírják az ittas vezetésért elítéltek számára alkoholszondás rendszerek használatát.

“Tudjuk, hogy ez a fajta beavatkozás működik az ittas vezetésnél. Az alkoholszondás tesztek, ahol a sofőrök nem indíthatják el az autójukat, amíg nem bizonyítják, hogy józanok, pontosan ugyanez a megközelítés” – mondta Lincoln Restler városi tanácsos.

Először a legkirívóbb szabálysértőkre összpontosítanának a tervezet benyújtói szerint, ezeket a járművezetőket legalább 12 hónapig köteleznék a sebességkorlátozó használatára.