MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Szabadtéri kávézóvá változtatnák Litvánia fővárosát

Szabadtéri kávézóvá változtatnák Litvánia fővárosát

index.hu

A járvány ideje alatt szabadon használhatóvá teszik az éttermeknek és bároknak a város köztereit.

Hatalmas szabadtéri kávézóvá változtatnák Litvánia fővárosát, Vilniust azzal, hogy a bárok és éttermek az asztalaikat szabadon helyezhetik el köztereken. A városvezetés szerint a koronavírus-járvány ideje alatt így könnyebb lenne betartani az emberek közti biztonságos távolságot, írja a Guardian.

Litvániában eddig 1344 beteget regisztráltak, közülük 44-en vesztették életüket a koronavírus miatt. Az országban ezen a héten enyhítettek a korlátozásokon, szinte valamennyi üzlet, fodrászszalon és kültéri résszel rendelkező étterem és bár is újranyithatott. Ugyanakkor a biztonságos fizikai távolság betartását az egészségügyi minisztérium továbbra előírja. Az üzletekben még mindig csak korlátozott számú vásárló lehet egy időben, kötelező maszkot viselni, és az éttermek asztalait is két méterre kell elhelyezni egymástól.

Ez több helyen is problémát jelentett Vilnius belvárosában, ahol a szűk utcákban, az éttermek teraszain pár asztalnál több így egyszerűen nem fér el. A helyzet megoldására Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius azt találta ki, hogy a járvány ideje alatt szabadon használhatóvá teszi az éttermeknek és bároknak a város utcáinak és köztereinek szabad használatát, hogy így minél több asztal férhessen el a szabadban.

Šimašius szerint továbbra is a biztonság megőrzése a legfontosabb, de a városnak segítenie kell a munkahelyek megőrzését is, amelyek „életben tartják” Vilniust, mondta a polgármester. Egyelőre a város 18 közterületén engedélyezte ezt a városháza, ám a nyári szezonban várhatóan még több helyen vehetik használatba a tereket az éttermek.

A tulajdonosok érthetően pozitívan fogadták az intézkedést, és több mint 160 vendéglátóhely élt is ezzel a lehetőséggel. A vilniusi hatóságok az egészségügyi dolgozók között 400 ezer eurónyi éttermi utalványt is szétosztott, ezzel köszönve meg a járvány alatt végzett munkájukat.