MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Súlyos veszélynek vagyunk kitéve főzés közben?

Súlyos veszélynek vagyunk kitéve főzés közben?

noklapja.hu

A főzés során sok múlik azon, milyen olajat használunk.

Az ételek főzésével és feldolgozásával őseink lehetővé tették, hogy könnyebben kinyerjük az energiát és a zsírokat, ráadásul jóval kevesebbet kellett rágni. A tudósok úgy vélik, ezzel nem csupán az állkapcsunk méretét befolyásoltuk, de az agyunk is hatékonyabb tevékenységet tudott ezután folytatni. További jótékony hatásként pedig a főzés számos káros baktériumtól is megszabadított bennünket, melyek az ételekben vagy azok felületén szaporodnak. Viszlát ételmérgezés!

A főzés nyilvánvaló előnyei mellett azonban egyre többször kerülnek górcső alá a különböző elkészítési módszerek, főleg a magas hőmérsékleten történő sütés. Elképzelhető hogy a vasárnap reggeli szalonnás rántotta elkészítése komoly egészségügyi kockázatokat rejt? Igen, tudjuk, hogy a szívünknek biztosan nem tesz jót, de mint kiderült, a tüdőnknek is komoly problémákat okozhat.

Az már az Egészségügyi Világszervezet jelentése óta köztudott, hogy például a fejlődő országokban használt tűzhelyek komolyan tizedelik a lakosságot. A különböző szilárd tüzelőanyagok, mint a fa, hulladék, faszén használata miatt felhalmozódik a beltéri füst, és emiatt közel négy millióan halnak meg évente.

A legújabb tanulmányok pedig azt mutatják, hogy bizonyos ételek sütése szennyező anyagok felszabadulását idézi elő, amelyek növelik a tüdőbetegségek kockázatát. Korábbi kutatások egyébként egyértelmű összefüggést találtak a szakácsok krónikus betegségei és a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás között.

A British Columbia Egyetem szakértőinek vizsgálata során elemezték egyes népszerű ételek, mint például a palacsinta vagy sült zöldség elkészítése során keletkező vegyi anyagokat. A kutatók megállapították, hogy a főzés során széntartalmú aeroszolok, kis részecskék vagy folyadék cseppek keletkeztek a levegőben.

A szakértői csapat ezt követően az aeroszolokat beltéri, illetve természetes napfénynek tették ki, majd megállapították, hogy valamennyi vizsgált étel ugyanannyi széntartalmú aeroszolt bocsátott ki, illetve fény hatására káros vegyületet termelt.

A tudósok rámutattak: a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás megegyezik a szabadban mért környezetszennyezés mértékével, de a szellőzés hiánya miatt a beltéri kitettség jóval veszélyesebb lehet. Minden részlet megértéséhez további kutatásokra van szükség ezen a területen.

„A következő lépésben azt kell meghatároznunk, hogy ez az oxidáns anyag milyen hatással lehet az emberre, és pontosan mennyit lélegzünk be belőle főzés közben” – mondta el Nadine Borduas-Dedekind, az egyetem kémiai adjunktusa és a tanulmány vezető szerzője.

Addig is azt javasolják a szakértők, hogy rendszeresen és alaposan szellőztessünk a konyhában, és ahol lehet, használjunk légszűrőt.

Érdemes figyelni az olajhasználatra is, az avokádó olaj például magas fokon is használható.