MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Só, aminek kilója hatvanezer forint

Só, aminek kilója hatvanezer forint

startlap.hu

Különleges eljárásmóddal készül a világ legdrágább sója, a bambuszsó.

A koreai bambuszsó kilónként ára mostanra hatvanezer forint köré emelkedett. Nevével ellentétben azonban nem bambuszból készítenek sót, hanem annak segítségével ízesítik azt – írta meg a Magyar Mezőgazdaság.

A világ legdrágább sója a buddhista szerzetesek eljárása szerint készül. Miután a tengerből kinyerték a sót, a bambuszrúd belsejébe tömködik, majd elkezdik sütni.

Ezzel az eljárással számos tápanyagot is hozzáadnak a sóhoz, mivel a bambusz több mint 500 hatóanyagot tartalmaz.

Miután a bambuszt megtöltötték sóval, 800 fokon nagyjából 12-14 órán keresztül sütik egy olyan kemencében, amit csak fenyővel fűtenek. Ezt az eljárást 30 nap alatt még nyolc alkalommal ismétlik meg, így a sóból mindenféle szennyeződést eltávolítanak.

A só árát nagyban meghatározza, hogy az ízesítés minden egyes fázisát a mai napig kézzel csinálják. Egy apró hiba miatt pedig az egész munka kárba veszhet. Így minél többször sütik ki a sót, az ára annál magasabb lesz.

Napjainkban a délkelet-ázsiai kultúrákban gyógysóként is használják, de a szépségápolásban is megtalálhatjuk arcradírként vagy fogkrémekhez hozzáadva, mivel serkenti a keringést és fehéríti a fogakat.