Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Rovarinvázió

Rovarinvázió

agraragazat.hu

A legfertőzöttebb megyék Baranya és Tolna, de dobogós helyen végzett Békés megye is.

Az országot nagy lázban tartotta több héten keresztül az őszi poloska invázió, mikor ezek az invazív rovarok a hideg elől menekülve telelő helyet kerestek, és célba vették otthonainkat. Az ablak résein, a redőnyök mellett az ország bizonyos részein tömegesen igyekeztek társbérletbe az ott lakókkal. A jelenséget észlelve a Bábolna Bio Kft. által fenntartott Sokk a rovar közösségi portál felmérést indított, melyet október 14-én zártak. Az eredményekről a mai nap online tartottak sajtótájékoztatót.

Büdös, de nem ártalmas a lakásban

A poloskákról tartott részletes, tudományos tartalmú, mégis közérthető, szemléletes előadást Dr. Vásárhelyi Tamás, akinek egyik szakterülete a kéregpoloskák. Elmondta, hogy a lakókörnyezetben elterjedt címeres poloskákkal (a mostani felmérés tárgya) meg kell barátkozni, el kell fogadni őket. Terjedésük dinamikus folyamat, de természetes ellenségeik is megjelentek már, várhatóan azok is el fognak szaporodni, így reményeik szerint a biológiai egyensúly is helyre fog billenni ezen a téren.

Amennyiben mégsem, védekezni kell, erre már folyamatban vannak a kutatások.

Négy területen vizsgálódtak a szakemberek:

ectoparazita felkutatása, mely természetes ellensége lehet a poloskának;
csali növény megkeresése;
feromon csapda;
téli csapda.

Az első három út nem vezetett eredményre: nem találták meg a poloska élősködőjét; csali növényként csak a paradicsom működött, de azt mi is szeretnénk fogyasztani; az Amerikából beszerzett feromon az Európában jelentkező invazív poloskákra nem volt hatással.

A téli csapdával voltak sikerek: 10*10 cm-es kartondobozt rendeztek be poloska búvóhelynek, ezek 30-150 egyedszámmal összegyűjthetők voltak; egy fűthető doboz prototípusát is sikerült elkészíteni, melynek hátránya, hogy elektromos áram kell a működéséhez, így nem kimondottan költséghatékony.

A poloska kedvence a paradicsom

A mezőgazdaságban okozhatnak károkat, piacképtelenné teszik a megtámadott növények terméseit. Elsősorban a paradicsomot és paprikát lepheti el, de akár az almán is elszaporodhatnak. Kedvelik még a babot, az uborkát, a szőlőt, az epert és a szedert is, nem igazán válogatósak. Ilyen esetben mindenképpen javasolt a fellépés ellenük, ha az ültetvényt meg akarjuk védeni.

Vásárhelyi Tamás szemléletes bemutatóval fejezte be előadását, egy címeres poloskát futtatott egyik kezéről a másikra, elmondta, hogy ilyenkor nem bocsájt ki az állat bűzanyagot, csak ha fizikai támadás éri. A kijuttatott anyag sem mérgező, hatása csupán pszichológiai az erős szaga miatt, tehát a címeres poloska emberre nem veszélyes.

A felmérés eredményét Dr. Bajomi Dániel ismertette

A Bábolna Bio Kft. igazgatója elmondta, hogy elvárásukon túl teljesítettek az érdeklődők. Több mint 14 ezer válasz érkezett az ország minden részéről, a magyar települések közel 50%-áról kaptak adatokat. Ez azt mutatja, hogy országos problémáról van szó, mely kapcsán fel kell lépni, és hatékony megoldást kell kínálni. Nem tudományos a felmérés, de a probléma nagyságát egyértelműen jelzi, hogy a szociálmédia mekkora közösségét sikerült aktivizálni.

A legfertőzöttebb megyék Baranya és Tolna, de dobogós helyen végzett Békés megye is. A települések közül Kunfehértón (7,6) mutatták ki legnagyobb egyedszámban a címeres poloskákat (1000 fő lakosra vetítve), de magas volt még Harkányban (7,1) is az egyedszám. A harmadik helyre, egy kisebb visszaeséssel Kiskunhalas (5,1) került.

A védekezés

Bajomi Dániel elmondta, hogy több lépcsőben védekezhetünk a címeres poloskák ellen, ha megtámadták otthonunkat:

tartsunk rendet a ház körül, szüntessük meg azokat a búvóhelyeket, ahol áttelelhetnek a poloskák (farakások, karton dobozok, …);
a nyílászárókra tegyünk szúnyoghálót, figyeljünk arra, hogy pontosan illeszkedjen a kerethez, ezek a rovarok 1-2 mm-es résen is bejutnak;
a redőnyök környékén vannak olyan nyílások, amiket nem tudunk lezárni, elzárni, ott az ablakkeret vegyszeres kezelése segíthet (a cég forgalmaz olyan spray-t, mely 3-4 hétig fejti ki hatását, és a rovarokat elpusztítja, ha a kezelt felületen végigmennek);
ha már bejutottak a házba, lakásba a poloskák, akkor marad a fizikai védelem, össze kell szedni őket, esetleg poloska-irtó aeroszol…

Merre tovább?

A cégvezető elmondta, hogy a pozitív visszajelzések, a nagyszámú részvétel megerősítette őket abban, hogy jó úton haladnak. Ezért jövőre megismétlik a poloska kutatást, hogy lássuk, hogy változott a rovarok térhódítása.

Ettől függetlenül új területen is indítanak felmérést, a Sokk a rovar facebook oldalról már most elérhető a kérdőív, melyben a rágcsálókkal kapcsolatos kérdésekre válaszolhatunk.