Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Rézvirág, ami színessé varázsolja a nyári kertet

Rézvirág, ami színessé varázsolja a nyári kertet

agroforum.hu

A rézvirág egy egyszerű, egynyári növény, amely színessé varázsolja a nyári kertet.

Agrofórum OnlineAz egyik legegyszerűbben termeszthető egynyári növény, a Zinnia virágai ragyogó színeket varázsolnak a kertünkbe, bárhová is ültetjük őket. A látvány késő tavasztól az első őszi fagyokig tart. A pillangókat és a rovarokat erősen vonzzák a vidám virágok, amelyek szinte minden élénk színt magukra öltenek a virágzás alatt. Gyorsan, lendületesen nőnek, így remek választásnak bizonyulnak kezdő kertészek számára, ráadásul nem igényelnek különösebb gondozást sem, így nem veszíthetünk vele, ha ezt a növényt választjuk a kertünk színesebbé tételéhez.

Tudnivalók

Egynyári növény
Magassága: típustól függően változik. Vannak törpe fajták, amelyek 15-30 cm magasak és szélesek, mások pedig akár 120 cm magasra és 30-60 cm szélesre is megnőnek.
Fényigény: A teljes napfényt kedveli
Virágzási idő: Késő tavasztól az első fagyokig, de a nyári hőség csúcspontján a virágzás lelassulhat.
Színe: a virágok a narancs, rózsaszín, lila, piros, fehér és a sárga árnyalataiban nyílnak, de vannak két- és háromszínű fajták is. A levelek színe a halványzöldtől a középzöldig terjed.
Fajtái: a nemzetségébe 21 ismert faj tartozik
Mérgező hatás: A zinniák biztonságosan ültethetők állatok környezetébe, mivel nem mérgezőek a kutyákra, macskákra és lovakra nézve.

Mikor kell elültetni: Amíg nincs további fagyveszély, a zinniákat június végéig bármikor el lehet ültetni. Valójában az a legjobb, ha június végéig 2-3 hetes időközönként többször is elültetjük a növényt, hogy ősszel is folyamatosan virítson.

Hová kell elültetni: Olyan helyre ültesse a zinniát, ahol naponta legalább 6 órát süt a nap, és ahol a talaj jól vízelvezető képességgel bír.

Hogyan kell elültetni: A zinniát magról, közvetlenül a kerti termőföldbe érdemes vetni, miután a fagyveszély elmúlt. Ha szeretné felgyorsítani a folyamatot és korábban elkezdeni az ültetést a beltérben, próbálkozzon tőzegcseréppel vagy más, közvetlenül a földbe ültethető edénnyel, mivel a zinniák kényesek lehetnek az átültetéskor. A magokat 0,5 cm mélyre vesse el, és kövesse a magok csomagolásán található utasításokat. Biztosítson a magoknak elegendő napfényt és vizet, és látni fogja, hogy kb. 4-7 nap múlva már ki is bújtak a palánták. Ritkítsa a palántákat 15-45 cm közötti távolságra (fajtától függően), a talaj vonalánál ollóval levágva. (Vigyázat! A palánták kihúzása megzavarhatja a hátrahagyott példányok gyökereit.) A zinniák gyorsan nőnek, így körülbelül 60 nap múlva gyönyörű, ragyogó virágokban gyönyörködhet majd.

Metszés: A magasabb fajták esetében, a virágokat akkor vágja le, amikor a növények körülbelül 45 cm magasak. Igaz, ilyenkor megesik, hogy a metszés arra ösztönzi a növényeket, hogy alacsonyan kezdjenek el elágazni, és végül még hosszabb szárakat termeljenek. Az elszáradt virágokat le kell fejezni, hogy további virágzásra ösztönözzük a növényt.

Talaj: Bár a cinnia nem különösebben válogatós a talajjal kapcsolatban, a termékeny, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű, 5,5-7,5 pH-értékű talajt kedveli.

Talajjavítás és műtrágya: A talaj dúsítása érdekében adjunk komposztot ahhoz a területhez, ahová a zinniát ültetni fogjuk. Alkalmanként egy kisebb adag műtrágya is a földhöz adható, de nem mindig szükséges.

Öntözés: Rendszeresen öntözze, hetente összesen körülbelül 2,5 cm vízzel. Bár elviselik a szárazságot, sokkal jobban érzik magukat, ha a talajban állandó nedvesség van. A felesleges nedvességet tartsa távol a növénytől azzal, hogy a tövénél öntöz; ez segít megőrizni a zinnia egészségét, de segít megelőzni a betegségeket is.

Szaporítás: A magok könnyen megmenthetők, ha hagyjuk, hogy a virágok teljesen megszáradjanak a száron. A megszáradt magfejet enyhén összenyomva távolítsa el a magokat. Tárolja a magokat hűvös, száraz helyen a következő tavaszi kiültetésig. Ne feledje azonban, hogy a hibrid növényekből mentett magok nem biztos, hogy az anyanövényhez hűen fejlődnek majd.

Betegségek és kártevők: A baktériumos és gombás megbetegedések, valamint a lisztharmat okozhatnak gondot a zinniáknak. A levelek szárazon tartása és a megfelelő szellőzés biztosítása sokat segít a megelőzésben. A zinnián hernyók, pajzstetvek és takácsatkafélék is megtelepedhetnek. A hernyókat legjobb kézzel eltávolítani, de a pajzstetvek és a takácsatkafélék rovarölő serekkel kezelendők.

Egyéb: A zinniák ellenállnak az őzeknek, és még a mellettük lévő más növények védelmét is támogatják.