Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Repülnek az idénymunkások

Repülnek az idénymunkások

agrarszektor.hu

Németországban könnyítéseket léptettek életbe a szezonális munkások behozatalára.

Mivel gyakorlatilag megállt a személyforgalom a szárazföldi határokon, Németország mást talált ki arra, hogy behozhassa a mezőgazdaság működtetéséhez szükséges 280 ezer embert. Időközben más iparágakból is elkezdett felszabadulni a munkaerő, ami csökkenti a külföldiek iránti igényt az agráriumban.

A német belügyminisztérium látva az ágazati igényeket, most könnyítéseket léptetett életbe a szezonális munkások behozatalára. Eszerint azok az üzemek, amelyek jelzik az érintett reptér rendőrségének, hogy embereket várnak szezonmunkára, könnyen áthozhatják az ellenőrzésen a munkaerőt. Csak meg kell nevezniük a küldő országot, a járatszámot, a várható érkezési időpontot, az emberek személyi adatait (név, születési évszám), a munkaerő rendeltetési helyét és saját elérhetőségüket.

Ezeket az intézkedéseket hozták eddig a németek az agrárium védelmében:
• A mezőgazdaságot egy az egyben létfontosságú iparágként ismerték el, vagyis karantén intézkedések és üzembezárások idején is működésben kell tartani a termelőegységeket.
• Új szabályként az idénymunka társadalom-biztosítási díj fizetése nélkül egyhuzamban végezhető lesz 115 napon át (a korábbi 70 nap helyett), vagyis október 31-ig.
• Könnyítik a munkaerő-kölcsönzést a mezőgazdasági üzemek irányába.
• Eltörlik a „Minijob„ 450 eurós havi bérmaximumát, a fizetés kiegészíthető.
• A mezőgazdasági kisvállalkozások számára bértámogatást nyújtanak: 3 hónapon át 9000 eurós segítség kérhető 5 ember foglalkoztatásához, 10 ember után pedig 15.000 euró. Mindkettő meghosszabítható 2 hónappal, ha a koronavírus miatt ez szükséges.
• A munkaidőt flexibilissé teszik, nincs sem 10 órás napi limit, sem heti munkanapszám, akár vasárnap is dolgozni kell.
• Megtiltják a földbérlet felmondását, ha a bérlő fizetési nehézségei a koronavírus miatt alakultak ki.

Eközben Magyarországon a spárga szedése lesz az első kritikus pont a munkaerő szempontjából. Ásotthalmon 900 forintos óradíjjal várják a spárgaszedőket a Jófogáson megjelent hirdetés szerint. Mások üvegházakba keresnek dolgozókat alkalmi munkára vagy hosszabb időre ezer forintos óradíjjal. Fejér megyében az állatgondozónak szállást biztosítanak és fizetik a rezsijét, internetét, ezen felül 180 ezer forintot kap havonta a hirdetés szerint. Egy gépkezelőnek pedig Komárom-Esztergom megyében 350 ezer forintos bért ajánlanak.