Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Rengeteg hazai gazda adja fel a tenyésztést

Rengeteg hazai gazda adja fel a tenyésztést

portfolio.hu

Így lett olcsóbb a spanyol sertéshús, mint a magyar.

Olcsóbb behozni a húst Barcelonából, mint a Bácskában megtermelni – írja bácskai riportjában a 24.hu. A lap a Bácskában készített riportot sertéstenyésztőkkel (kistermelőkkel) a február elsejétől élesedő árstop kapcsán. A gazdák egyik elmondta, a lényeg most az sertésfronton, hogy egy 100 kilós sertés önköltsége 45 ezer forint, de csak 35 ezerért lehet eladni.

Egy másik sertéstartással foglalkozó szakember azt mesélte a riportban, hogy a saját takarmányával nevelt saját hízójának a lapockáját 1 050 forintért tudja eladni a saját boltjában. Ugyanilyen lapocka azonban Barcelónából idejön 800 forintért. A gazda mint mondja,

nincs nagyobb hülyeség, mint hogy megtermelem a 9000 ezer forintért eladható, brutálisan nyereséges kukoricát, és megetetem a durván veszteséges, 370 forintos élősúlyú disznóval. Amióta megy a cirkusz az infláció miatt, az élő sertés eladási ára 370-ről 395-re ment föl, miközben az önköltség maradt 480 forint. A magyarországi piaci ár alatt 200–300 forinttal tömegével jön be a hús Nyugat-Európából.

Kubatov Márton, a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Egyesület elnöke a riport egy pontján sorra vesz azt is, mi az oka annak, hogy rengeteg disznó tűnt el Magyarországról. Ezek között olyanokat említ, hogy a tenyésztők mindig nem tudunk egységes piacban gondolkodni, de említ olyan okokat is, mint hogy „nem menő disznót vágni, menő viszont az időközben nagy teret hódított kiskereskedelmi áruházláncok akciós újságjai alapján vásárolni”.

A szöget a koporsóban viszont egyértelműen a sertéspestis megjelenése okozta, és miután ebben Németország is elesett, a Kínába szánt rengeteg sertéshús Európára szakadt, elképesztően lenyomva az árakat. A riportban megszólaló szakértő szerint a jövőben Ázsia a magyaroknak is lehetne felvevőpiaca, de addig nem nyílik meg újra az út előttük, amíg hatóságilag nem lépnek fel a sertéspestis felszámolásáért. Ahogy a cikkben megszólalótól elhangzik:

Nem kéne mást csinálni, mint gyorsan és látványosan kiirtani az amúgy is túlszaporodott vaddisznóállomány egy részét. Erre megszületett a szakmai koncepció, de a megvalósítást kitolták 2025-ig, mivel a befolyásos vadászlobbi könnyűszerrel legyűrte a disznólobbit.