Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Rekordokat döntöget a téglarakó robot

Rekordokat döntöget a téglarakó robot

octogon.hu

Nem csak a 3D-nyomtatással lehet gyorsítani az építkezéseket.

Egyedi fejlesztésű robotokat gyárt az ausztrál FBR Limited cég: a gépek az ún. Dynamic Stabilisation Technology ™ (DST) segítségével építenek házat a szintén egyedi fejlesztésű téglákból. Az FBR szeretné a gépeit globálisan elérhetővé tenni, és ehhez még a tavalyi, koronavírussal sújtott évben is közelebb került.

Mérföldkőhöz érkezett az ausztrál FBR vállalat Hadrian X nevű gépe: a téglarakó robot építette meg a cég egyik kereskedelmi épületét, méghozzá minden korábbinál gyorsabban pakolgatva a szürke téglatesteket. Az FBR egy vlog-sorozatot is indított az építkezésekről, a filmeken többek közt Mark Pivac műszaki vezérigazgató magyarázza a technológia előnyeit.

Nemrég elkészült a Hadrian X első kétszintes épülete, amelynek stílusa igazodik a cég fő célcsoportjai – Mexikó, Közel-Kelet és Észak-Afrika, valamint az Öböl-menti országok – számára ismerős épületstruktúrákhoz. A kétszintes épületben a gép betonacél gerendákat és oszlopokat, valamint vasbeton födémelemeket is a helyére tett.

 

Pivac fejében még 1994-ben ötlött fel egy „dinamikusan stabilizált”, mobil robot gondolata. Az első szabadalmakat 11 évvel később nyújtotta be, ugyanabban az évben a prototípus sikeres tesztje után elkezdték a Hadrian 105 sorozatgyártását. A pénzügyi világválság után újra erősödni kezdett a cég, 2015-ben az ausztrál tőzsdére is kilépett. 2017-re már elkészült a Hadrian X is, a cég pedig 50 ezer új lakás építésére szerződött Szaúd-Arábiával.

A Hadrian X mostanra képes precízen dolgozni különböző környezeti viszonyok közt; egy átlagos méretű családi házat kétnaponta képes felépíteni, ha pedig kisebbeket épít, folyamatos munkával, akkor akár 300 otthont is felépíthet egy év alatt.

A gép egy saját fejlesztésű téglával dolgozik, ami 12-szerese a standard méretnek. Húsz-harminc másodperc alatt tesz a helyére egy-egy blokkot, ami olyan, mintha hagyományos téglából óránként mintegy 1500-2000 darabot tenne le. Habarcs helyett egy speciális ipari ragasztót használ, aminek mindössze 45 perc a kötési ideje, erősebb, mint a hagyományos anyagok, és kedvezőbb hő- és akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Kereskedelmi forgalomban nem kapható, de éppen ez jelentené a következő mérföldkövet a cég számára.