MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Pusztító sáskajárással küzd India

Pusztító sáskajárással küzd India

zoozoo.hu

Már 40 ezer hektár szántóföldet taroltak le a sáskák.

Óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le Nyugat-Indiában. A sivatagi sáskák rajai letarolták Jaipur külvárosát, és legutóbb Delhi felé tartottak – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A sáskarajok elöntötték múlt hét szerdán Jaipurt, a város lakói a közösségi médiában tettek közzé videókat, amelyen látszik, hogy a sáskák hogyan repülnek keresztül a városon. A Hindu című napilap beszámolót közölt arról, hogyan próbálják elűzni a jaipuriak a rovarokat edények püfölésével, petárdák durrogtatásával. Az Indian Express emlékeztetett arra, hogy a sáskák utoljára a 90-es évek elején okoztak nagy pusztítást a városban.

“A SÁSKÁK RENDSZERESEN MEGJELENNEK AZ ORSZÁGBAN, DE EZ A TÁMADÁS RENDKÍVÜLI MÉRTÉKŰ. EZ A HELYZET HÁROM ÉVTIZEDENKÉNT EGYSZER FORDUL ELŐ, ÉS A LEHETŐ LEGROSSZABB IDŐPONTBAN TÖRTÉNIK, AMIKOR KORONAVÍRUSSAL KÜZDÜNK.” – mondta Soumitra Dasgupta, az indiai környezetvédelmi minisztérium tisztviselője.

A helyi hatóságok peszticidek permetezésével próbálnak csapást mérni a fákra települt sáskákra, ahol a rovarok az éjszakát töltik.

 

Kedd este egy 6 km hosszú és 1 km széles hatalmas rajt pusztítottunk el, de ezt követően a sáskák megváltoztatták viselkedésüket és a szokásosnál nagyobb magasságban mozognak, amit nagyon nehéz kezelni – mondta BR Kadwa, a Radzsasztáni Mezőgazdasági Minisztérium helyettes igazgatója.

Az sáskák első rajai India területén április 11-én jelentek meg. Előtte Irán és Pakisztán birkózott velük, de korábban Kelet-Afrika egy részét tarolták le. A Világbank 500 millió dolláros hitelkeretet biztosított Afrika és Ázsia 23 országát sújtó csapás leküzdésére.

A sáskák kordában tartását nehezítik a közelmúlt esőzései, amelyek számos országban ideális feltételeket teremtettek a kártevők szaporodásának, közrejátszott ebben például az Amphan ciklon, amely India keleti partjait hetes erősséggel sújtotta, mutattak rá az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szakértői. A fiatal rovarok júniusban válnak falánk és telhetetlen felnőttekké, éppen akkor, amikor a gazdák megkezdik a betakarítást ezzel tovább súlyosbítva a válsághelyzetet.