MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Protézis helyett „térddugasz”

Protézis helyett „térddugasz”

FELKAI ÁDÁM

Egyszerűbb műtét, gyorsabb felépülés – ezt ígéri a térddugasz.

A Texas A&M Egyetem kutatói kifejlesztettek egy szintetikus “dugót”, amely a térd osteochondralis defektusainak a kezelésére hivatott, és ilyen formában akár kiválthatja a teljes térdprotézis műtéteket is – számol be róla a New Atlas. Az “osteochondralis defektus” kifejezés talán bonyolultan hangzik, de lényegében a porc és az alatta lévő csont károsodát jelenti, amit jellemzően ízületi gyulladás vagy traumás sérülések okozhattak. Mindez nem csak krónikus fájdalommal jár, de csökkent ízületi funkciókkal is, ami összességében eléggé kihat az életminőségre.

Az osteochondralis defektusokat lehet konzervatív terápiával is kezelni – ezek közé tartozik az ízületi immobilizálása, valamint a fájdalomcsillapítás – a súlyosabb esetek azonban gyakran sajnos olyan sebészeti beavatkozást igényelnek, mint az autografting vagy a teljes térdprotézis.

Az autografting egy olyan sebészeti eljárás, amely során a páciens saját testéből származó szöveteket használnak fel a sérült területek helyreállítására – erre utal az “auto-” előtag is, ami azt jelenti, hogy a szövetek ugyanabból a személyből származnak, mint akin a beavatkozást végzik. A térd osteochondralis defektusainak a kezelése esetében az autografting során a beteg térdének ép, nem sérült területeiről hengeres dugókat (csont- és porcdarabokat) vesznek ki, és ezeket ültetik át a sérült területre. Az eljárás célja, hogy helyreállítsa a sérült porc és csont integritását, elősegítve a gyógyulást és a normális ízületi funkció visszaállítását.

Mindez jól hangzik, hiszen ebben az esetben az immunrendszer általi kilökődés sem jelent problémát, viszont ez a beavatkozás kevésbé hatékony a 40 év feletti vagy komolyabb defektusokkal rendelkező betegeknél – ez utóbbiak esetében épp ezért inkább a teljes térdprotézis jön szóba.

Most azonban a fentiek mellé felsorakozik egy harmadik opció is: ezek az újonnan kifejlesztett porcos kupakkal ellátott regeneratív osteochondralis dugók (CC-ROP). Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) részét képező National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Disease támogatásával finanszírozott szintetikus eszközöket ugyanis úgy tervezték, hogy a teljes térdprotézis kiváltására szolgáljanak: a CC-ROP-ok ultra-erős hidrogél kupakkal rendelkeznek, amely utánozza a természetes porcot, és porózus polimer állványalapjuk hasonlít az autograftoknál használt hengeres dugókhoz. Ezek a szintetikus dugók elősegítik az új csontszövet és porc növekedését méghozzá a páciens korától vagy a defektus mértékétől függetlenül.

A szintetikus dugók emellett nem igényelnek előzetes sejteket vagy növekedési faktorokat, leegyszerűsítik a teljes eljárást, és javítják a térd OCD-s betegek felépülési eredményeit. Most pedig, hogy sikerült biztosítaniuk a finanszírozást is, a Texas A&M Egyetem kutatói előkészítik az eszközt a valós alkalmazásokra, a tervezett preklinikai vizsgálatok során pedig kiértékelik annak a hatékonyságát is.