MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Prágában ismét rendszerváltást követelnek az utcákon

Prágában ismét rendszerváltást követelnek az utcákon

hvg.hu

A 30 évvel ezelőtti bársonyos forradalmat ünnepelve újra felerősödtek a kormányellenes jelszavak Prágában és Pozsonyban.

A kommunista múltú cseh miniszterelnök ellen már százezrek tüntettek és Szlovákiában is egyre többen elégedetlenek azzal, hogy a kormánypártok maffiaállammá változtatták az országot.

Legalább 250 ezren gyűltek össze november 16-án, szombaton a prágai Letná-mezőn Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelve. A szervező Millió Pillanat a Demokráciáért mozgalom azzal a követeléssel állt elő, hogy ha a kormányfő egy hónapon belül nem szabadul meg Agrofert cégcsoportjától és nem hívja vissza a tavasszal kinevezett Marie Benesová igazságügyminisztert, akkor távozzon a posztjáról.

Ha ezek és egyéb követeléseik nem teljesülnek, újra meg újra utcára vonulnak. Babis az összeférhetetlenség mintaképévé vált, miután kiderült: hiába bízta holdingját vagyonkezelőre, továbbra is ő irányítja. Benesová pedig a gyanú szerint azért kapta meg az igazságügyi tárcát, hogy a szőnyeg alá söpörje a kormányfő törvénytelen ügyleteit, és akadályozza az ügyészséget a miniszterelnök ellen indított vizsgálatokban.

A tüntetés időzítése nem volt véletlen. Másnap, november 17-én Csehország- és Szlovákia-szerte rengeteg rendezvényen emlékeztek meg a kommunista rendszer bukásának, a bársonyos forradalom kezdetének 30. évfordulójáról.

Akkor is a Letná volt a diktatúrát megdöntő tüntetések egyik legfontosabb helyszíne, és a szombati tüntetők elégedetlenségében komoly szerepet játszottak más, sokkal kellemetlenebb történelmi párhuzamok.