Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Pincefalazó tégla vagy zsalukő?

Pincefalazó tégla vagy zsalukő?

lakberinfo.hu

Minden családi ház tervezésekor érdemes lehet elgondolkozni egy saját pince kialakításán.

Nem fontos, hogy az egész ház alatt legyen egy komplett alsó szint, azonban a későbbiekben nagyon jó szolgálatot tehet, ha megfelelő kialakítást és kiképzést kapott, mindemellett pedig természetesen ideális alapanyagot választottunk hozzá. Hogy miből érdemes 2020-ban pincét kialakítani annak érdekében, hogy a végeredmény tartós és egyben komfortos is legyen?

Miért lehet szükségünk saját pincére?

Mielőtt rátérnénk a pincekialakítás rejtelmeire, fontos lehet körbejárni azt a kérdéskört, miszerint miért lehet szükségünk manapság egy pincére? Míg ugyanis évekkel, de sokkal inkább évtizedekkel ezelőtt a pince szolgáltatta a családok számára a megtermelt zöldségek, gyümölcsök, az ezekből készült befőttek, kompótok vagy éppen a bor és a pálinka biztonságos tárolását, illetve az állandó hőmérséklet miatti könnyed elállását, addig manapság egészen más miatt lehet szüksége pincére az embereknek!

Borospince téglafal burkolattal

Egyre gyakoribb eset például, hogy a pince, mint egy második vagy harmadik szint jelenik meg a családok életében, egy olyan helyiségként, ahol nyugodtan duruzsolhat a mélyhűtő, ahol ki lehet alakítani egy cseppnyi edzőtermet, egy kis zugot a hobbinknak, vagy tárolót azoknak a holmiknak, melyek nagy helyet foglalnak, esetleg nem szívesen vinnénk be őket a lakásba. Egy pince ideális lehet megfelelő kialakítás esetén autóink tárolására, de saját fűtési rendszer mellett a kazán és a kapcsolódó berendezések telepítésére egyaránt.

Ahhoz azonban, hogy ilyen sokoldalúan kihasználhassuk saját pincénket, rendkívül lényeges megfelelő építőanyagokat alkalmazni a kialakításhoz. Míg ugyanis annak idején egyszerű monolitbetont használtak ebből a célból, és gyakorlatilag az ingatlan sávalapját engedték mélyebbre a pincekialakításhoz, addig manapság nagy gondot fordítanak a precízebb megoldásokra, és a legtöbb esetben vagy zsalukőből vagy hasonló pincefalazó téglából alakítják ki ezeket a megoldásokat. Hogy melyiket válasszuk, illetve milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek ezek az anyagok, azt máris sorra vesszük!

Pincekialakítás pincefalazó tégla segítségével

Bár sok esetben a pénztárcánk dönt arról, hogy milyen megoldás vagy alapanyag segítségével alakítjuk ki saját pincénket, összességében azonban a pincefalazó tégla nagyon jó alternatívának számít akkor, ha kívülről megfelelő mértékben tudjuk majd szigetelni a falakat. Ez kifejezetten jellemző olyan esetekben, amikor a leendő pincét legalább egy méterrel szélesebben körbe árkolják a kialakítás előtt, így a pincefalazó téglákból felhúzott falakat kintről könnyedén le lehet szigetelni valamilyen bitumenalapú megoldással. Ez azért lényeges, mert a talajnedvességet ez az építőanyag a téglákhoz hasonlóan felveszi, így ha nem gondoskodunk a szigetelésről, akkor a szerkezet rövidesen sérülhet, megroppanhat, a pince használhatatlanul vizessé, dohossá és penészessé válhat, miközben a nedvesség a helytelen kialakítás miatt eljuthat a lábazatig, onnan pedig akár a falszerkezetekre is negatív hatást gyakorolhat.

A pincefalazó tégla ránézésre ugyan sok hasonlóságot mutat a zsalukővel, ellenben úgy kell dolgozni vele, mint a hagyományos falazótéglákkal, mindössze annyi különbséggel, hogy nincs szükség kötésbe tenni őket – csak eltolásban, teljes sor után félsor alkalmazásával. Ilyen esetben a belső üregek betonnal való feltöltésével, illetve a közéjük elhelyezett vékony habarcsréteggel kifejezetten masszív kötést adnak. Nagy előnyük, hogy rendkívül gyorsan lehet dolgozni velük, és számtalan megoldás kiépítésére alkalmassá tehetők, ezáltal elegendők önmagukban, de felhúzhatók több rétegben, alkalmazhatók a pincén belüli válaszfalak kialakításához, egyszóval csupa olyan dologra, melyek hasznos és komfortos helyiséggé tehetik a pincét. Fontos ugyanakkor megfelelő szakemberre bízni a kialakítást, mert a pincefalazók ilyen esetekben támfal-szerepet töltenek be, azaz a későbbiekben nagy súly nehezedik rájuk az alap és a felső szint között.

Pincekialakítás zsalukő segítségével

Amennyiben igazán biztonságos, nagy teherbírással rendelkező, nem mellesleg pedig esztétikus és komfortos pincét szeretnénk magunknak, érdemes lehet elgondolkodni inkább a zsalukő alkalmazásán. Bár első ránézésre ez az építőanyag egészen hasonló a pincefalazó téglához, és majdnem ugyanolyan alapanyagból is készül, de egészen más kiképzéssel rendelkezik, ebből fakadóan pedig természetesen eltérő munkafolyamatok is szükségesek a helyes kialakításhoz. A zsalukő lényege ugyanis, hogy egy bennmaradó betonzsaluként lehetőséget biztosítson a monolitbetonhoz hasonló tömörségű és tartósságú, masszív betonfal létesítésére. Ezt úgy érhetjük el, hogy a zsalukő belső üreges felületét soronként betonmasszával töltjük fel az építkezés során, miközben vízszintesen és függőlegesen egyaránt betonvasat alkalmazunk hozzá, aminek jóvoltából egy kis túlzással elpusztíthatatlan vasbeton szerkezet jön létre, mely megfelelő szélességben biztosan elbírja a rá nehezedő nyomást.

Noha a zsalukő alkalmazásával lassabban készül el egy pincehelyiség, ellenben a türelem a fentiek miatt mindig meghozza gyümölcsét. Segítségével ugyanúgy rengeteg lehetőség kerül a kezünkbe, ezáltal nemcsak külső-belső támfalakat, hanem válaszfalakat is készíthetünk belőlük – ha fontos a tömör kialakítás –, miközben a munkálatokat speciális vég- és sarokelemek könnyítik meg.

Bár a talajnedvességet betonozás után nem, vagy csak nagyon nehezen veszi fel, a biztonság és a tartósság miatt a zsalukőből kialakított pinceszerkezeteket is minden esetben szigetelik kívülről a szakemberek. Így garantáltan nem kell aggódnunk esős időben sem attól, hogy a pince beázik, bepenészedik és gyakorlatilag alkalmatlanná válik a mindennapi használatra. Bár többféle méretben kapható, általában a 30-as zsalukő elegendő ahhoz, hogy biztonságos pincehelyiségeket alakíthassunk ki otthonunk alatt, mely akár lábazatként egészen az alsó födémig, vagyis a ház aljzatáig is felnyúlhat.