MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Petrezselyem és a népgyógyászat

Petrezselyem és a népgyógyászat

agroforum.hu /V. Topor Erika

A petrezselyem nem csak a konyhában fontos növényünk.

Nagy Károly parancsba adta − Capitulare de villis – a termesztését a petrezselyem gyökérnek és a petrezselyemzöldnek más gyógynövényekkel együtt. A görög legendák szerint a petrezselyem Archemorus véréből hajtott ki, görögül kövi vagy sziklazellernek nevezték. Gyógyító erejét már a görögök és a rómaiak is felismerték, eleinte inkább gyógynövényként, később élelmiszerként is fogyasztották. Abban a korban, amikor 765-ben Nagy Károly elrendelte a termesztését, akkor már ismerték, hogy csontritkulásra és cukorbetegség ellen is használható összetevőket tartalmaz. Daganatkutatásban történt alkalmazásáról csak későbbről vannak feljegyzések, de az már a középkorban is ismert tény volt, hogy immunerősítő hatása rendkívüli.

Az első ilyen feljegyzésekben az immunerősítéssel azért hozták összefüggésbe, mert antibakteriális, antibiotikus hatást véltek felfedezni, és csökkenteni látszott a gyulladásokat. Így a kiegyensúlyozott étrendhez ez is hozzá kellett tartozzon, főleg azokban a korokban, amikor még egy járvány is nagy pusztítást tudott okozni.

A petrezselyem, mint konyhakerti növény mindenki számára ismert (fotó: Pexels)
Aztán telt múlt az idő és a fejlettebb kutatásoknak köszönhetően még többet tudtunk meg a petrezselyemről.

Mi a jótékony hatásának titka?

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- C-, E- és K-vitaminokat, vasat, kalciumot, ként, foszfort, bórt, rezet, valamint flavonoidokat − apiin, apigenin, luteolin −, illóolajat – eugenol, limonén, miriszticin – és furokumarint. A petrezselyem illóolajként is kapható, bár nem annyira elterjedt egyébként, de a tudományos aromaterápia használja jelenleg is.

A petrezselyem klinikai vizsgálatokat alapul véve is fokozza a vesék és a hólyag működését, eltávolítja a szervezetben felgyülemlett vizet. Az egyik legszelídebb vizesedés elleni gyógytea-alapanyag, főleg akkor, ha valami okból más gyógynövény nem használható, mint pl. a nyírfakéreg.

Dán kutatók antioxidáns hatását is vizsgálták, melyre szintén nagyon bíztató eredményeket kaptak. A szaklapokban is meg lehet találni a feljegyzéseket, hogy sikerült kimutatniuk, hogy a petrezselyem – és főként a benne található apigenin – hatására csökkent az alanyok szervezetében a gyulladásokat és rákos elváltozásokat okozó oxidatív stressz.

(British Journal of Nutrition)